Data: 2003-07-17 07:45:31
Temat: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?
Od: e...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Nastawiłem wino z wiśni i porzeczek (czarnych /to taki mieszaniec agrestu i
porzeczek/ i czerwonych).
We wtorek - ale pracować ładnie dopiero zaczęło teraz.
Fermentuję w całej miazdze - z pestkami wiśni i porzeczek.
Słyszałem ostrzeżenia o kwasie pruskim (wiśnie) i o tym, by miazgę porzeczek
fermentować max. 4 dni (ale dlaczego?).
Z drugiej strony tatuś (trochę doświadczony winiarz) studzi moje obawy, sam
widziałem soki z wiśni - z pestkami - stojące koło roku w piwnicy.
Pytania:
Czy radzicie mi zlewać i wyciskać miazgę w najbliższy weekend (wtedy stało by
około 4 dni), czy też w następny (wtedy stało by około 11 dni)?
No i dlaczego miazgę porzeczek trzeba fermentować tak krótko?
Pozdro, KaeL
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|