Data: 2003-08-01 08:01:07
Temat: Zapiekanka
Od: "Poziomka" <p...@e...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc! Chcialam podac przepis na zapiekanke, ktora niedawno robilam. Jest
dobra, ze wzgledu na sklad, jak najbardziej aktualna. :-))) Uwielbiam w niej
ser, taki zapieczony, z kminkiem i w ogole. :-))) Dygresja - nie lubilam
kminku dotad, az zaczelam piec z nim chleb i w tym serze tez smaczny :-)
Wyszły mi z tych ilości 2 naczynia, dla 6 osób porcja:
60 dkg ziemniaków
2 cebule
2 - 3marchewki
1 brokuł (25 dag)
1/3 puszki kukurydzy (10 dag)
1/3 puszki zielonego groszku (10 dag)
10 dag ogonowki lub wędzonego chudego boczku
1 duży ząbek czosnku
25 dag tłustego sera twarogowego
? szklanki zsiadłego mleka (kefiru)
1 jajko
1 łyżeczka kminku
1 łyżka natki
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 starta gałka muszkatołowa
cukier
sól i pieprz
Ziemniaki wyszorować i gotować 20 minut, nie obierać!
Marchewkę obrać ugotować 10 minut w lekko osolonej wodzie. Potem pokroic na
plasterki.
Brokuł podzielić na różyczki i gotować 3 minuty w osolonej i lekko
ocukrzonej wodzie
Cebule obrać i pokroić w pólłplasterki
Czosnek posiekać i zmieszać z cebula
Boczek w plasterki
Twaróg rozdrobnić, dodać kefir i roztrzepane jajo, kminek, roztarty (wtedy
ma wiecej zapachu)majeranek, sól i pieprz. Wymieszać.
Naczynie wysmarować masłem. Ułożyć plastry ziemniaka, posolić i popieprzyć,
posypać cebulą z czosnkiem, rozłożyć plasterki marchewki, posypać oregano i
natką.
Groszek i kukurydzę odsączyć, wymieszać, nałożyć. Na to plasterki boczku, na
to brokuły rozdzielone. Oprószyć gałką. Przykryć pastą twarogową. Ułożyć
kawałki masła i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Poziomka
|