Data: 2003-11-17 10:14:42
Temat: Zrobilam czekolade i mam pytanie
Od: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobilam wg przepisu podanego przez Akulke:
"CZEKOLADA DOMOWA 3
Składniki:
1\2 szkl. mleka, 1 i 1\2 szkl. cukru, 1 kostka margaryny, 2-3 łyżki kakao, 3
szkl. mleka w proszku, bakalie
Płynne mleko podgrzewać w garnku z cukrem, kakao i margaryną, aż do
rozpuszczenia składników. Zestawić z ognia i połączyć z przesianym mlekiem w
proszku i bakaliami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem
formy i odstawić do ostygnięcia."
Ja dalam nieco wiecej kakao, okolo polowe pudeleczka (no, niecala), czyli
jakies niecale 50 g (to sie zmiescilo na 3 czubatych lyzkach). Zrobilam
wszystko tak, jak mowi przepis. Wyszlo bardzo smaczne, tylko... Jak sie
pozbyc grudek mleka w proszku? Za Chiny nie dalo sie tego rozmieszac.
Pozostaly drobne grudeczki i to pewnie sprawilo, ze czekolada sie ciagnala
niemilosiernie i nie dalo sie jej po ludzku ukroic. Trzeba bylo raczej
zeskrobywac z blachy. Probowalam przesiewac mleko (w proszku oczywiscie,
hehe), dodawac po troszeczke, nic z tego. Grudki robily sie i koniec. Czy
znacie jakis sposob, zeby to wszystko ujarzmic?
Kruszyna
czekoladowe antytalencie
--
"Primum non stresere... "
|