Data: 2004-04-16 11:32:40
Temat: Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
No właśnie kto takową robi?
Kapustę gotuje się do miękkości, osobno podkład (ziemniaki w kostkę, jakaś
padlina, warzywa i zioła). Potem siup kapustę do gara i zaprawia się
pomidorami, a jak kto chce to zabiela. Ilość mięsa nie wpływa na poziom
smakowitości. Uwielbiam to zupę.
Czy ktoś ją zna? A może zna bardziej adekwatną nazwę pasującą do niej?
Albo tak zwaną ryżówkę - czyli pomidorowa z ziemniakami i ryżem (tyle ze
zupa jest nim zarzucana już w garze, po czym ten gotowany do miękkości.
A czy wy również lubicie robić krupnik na kaszy gryczanej - wg mnie jest 100
razy lepszy od tego na jęczmiennej, choć od dziecka ten również kocham. Inny
w smaku i IMHO bardziej delikatniejszy. Zdrowszy pewnie też, zważywszy na
zalety kaszy gryczanej.
Te wszystkie zupy, to pewnikiem tak zwane chłopskie lub jak kto woli wsiowe,
coby szybko ugotować, pochłonąć i głodu na długo nie odczuwać. Ale pyszne,
że hej.
Szukam też przepisu na zupę mleczną "Dziad z babą" (nie śmiejcie się, ale
tylko taka nazwę znam, bo tak ja babcia zwykła nazywać). Była to kasza
jaglana i bodajże jęczmienna na mleku kładzionymi kluskami ("kładziokami")
albo "scypiokami". Nie mam pojęcia, czy kasza gotowała się w mleku, ale
kluski na pewno. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, hmmmm, pyszna była. A
dodam, ze zupy mleczne były dla mnie zmorą.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~~
Congratulations... you're still alive
|