Data: 2006-10-04 14:07:28
Temat: Zupa z butternut squash
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Niedawno pytałam o przepis na takową, w końcu otrzymałam oryginalny wraz z
oryginalnym butternut squashem. Zupka wyszła rewelacyjnie, więc wrzucam
przepis, podejrzewam że z dyni czy innego kabaczka też może być niezła.
1. Obieramy ze skórki naszą dynię, wydrążamy pestki, kroimy w drobną kostkę.
2. Siekamy cebulę
3. Przyrządzamy rosołek, może być z kostki - w oryginale było 1,5 litra, do
nie za wielkiego warzywa lepiej wziąć mniej, żeby zupa była gęstsza
4. Podsmażamy cebulkę na miękko
5. Wrzucamy do gotującego się rosołku cebulę, pokrojoną dynię
6. Przyprawiamy - w oryginale curry, my dodaliśmy garam masalę i wyszło
super
7. Gotujemy 20-30 minut, aż dynia będzie miękka
8. Dodajemy gęstej śmietany (ilość wedle uznania)
9. Miksujemy zupę i podgrzewamy ponownie
10. Podawać z grzankami
Pycha!
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|