Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupka z mlodej kapusty
Date: Wed, 24 Apr 2002 11:41:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <aa5uau$4c2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pd149.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1019640990 4482 213.76.99.149 (24 Apr 2002 09:36:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Apr 2002 09:36:30 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105440
Ukryj nagłówki
Dobra zupe udalo mi sie wczoraj skomponowac:
4 udka z kurczaka
wloszczyzna (bez kapusty wloskiej)
mloda kapusta
4 pomidory
duza cebula, 2 zabki czosnku
Sol, pieprz czarny i bialy swiezo zmielony
koperek
Z udek kurczaczych i wloszczyzny gotujemy rosolek tak, zeby go wyszlo 1,5
litra. Odcedzamy, wloszczyzna na salatke, mieso pojdzie do zupy. Cebule
posiekana podsmazamy na oliwie, na to wrzucamy sprasowany czosnek,
poszatkowana kapuste, podlewamy rosolem i dusimy do miekkosci. Gdu kapusta
jest juz dobra dorzucamy pomidory bez skory pokrojone w osemki i dusimy
jeszcze chwilke, zeby troche zmiekly ale sie nie rozpadly. Mieso obieramy od
kosci i dorzucamy w kawaleczkach do rosolu, dodajemy kapuste z pomidorami.
Przyprawiamy do smaku, pieprzu sporo bo powinno byc pikantne. Koperek
posiekany juz na talerzu. Mozna to jesc z pajda swiezego chlebka albo z
ugotowanymi osobno mlodymi ziemniakami.
Wiosenna Agata Solon, naturalna
|