Data: 2002-04-24 09:41:48
Temat: Zupka z mlodej kapusty
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dobra zupe udalo mi sie wczoraj skomponowac:
4 udka z kurczaka
wloszczyzna (bez kapusty wloskiej)
mloda kapusta
4 pomidory
duza cebula, 2 zabki czosnku
Sol, pieprz czarny i bialy swiezo zmielony
koperek
Z udek kurczaczych i wloszczyzny gotujemy rosolek tak, zeby go wyszlo 1,5
litra. Odcedzamy, wloszczyzna na salatke, mieso pojdzie do zupy. Cebule
posiekana podsmazamy na oliwie, na to wrzucamy sprasowany czosnek,
poszatkowana kapuste, podlewamy rosolem i dusimy do miekkosci. Gdu kapusta
jest juz dobra dorzucamy pomidory bez skory pokrojone w osemki i dusimy
jeszcze chwilke, zeby troche zmiekly ale sie nie rozpadly. Mieso obieramy od
kosci i dorzucamy w kawaleczkach do rosolu, dodajemy kapuste z pomidorami.
Przyprawiamy do smaku, pieprzu sporo bo powinno byc pikantne. Koperek
posiekany juz na talerzu. Mozna to jesc z pajda swiezego chlebka albo z
ugotowanymi osobno mlodymi ziemniakami.
Wiosenna Agata Solon, naturalna
|