« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-17 09:05:04
Temat: broad beans/fava beansCzesc,
Pomozcie obcokrajowcy oraz poligloci kuchenni. Nie bardzo wiem jaki jest
polski odpowiednich "fava beans" i "broad beans"
--
powietrze
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-17 09:07:30
Temat: Re: broad beans/fava beanspowietrze <p...@N...gazeta.pl> wrote:
> Czesc,
>
> Pomozcie obcokrajowcy oraz poligloci kuchenni. Nie bardzo wiem jaki jest
> polski odpowiednich "fava beans" i "broad beans"
Bob.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 09:36:25
Temat: Re: broad beans/fava beans [P]w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisał(a):
> Bob.
bożesz ty moj... takie proste... :-) o ja ciemny...
dzięki. przpisik może w zamian (nie mój)
bliskowschodnia zupa z bobu i warzyw - SHAWRBAT FOOL
2 filiżanki bobu, namoczonego przez 24 godziny
łyżka oliwy
2 średnie cebule posiekane
4 ząbki czosnku przeciśniętego
1 ostra papryczka drobno posiekana
2 średnie pomidory pokrojone drobno
średnia marchewka, pokrojona drobno
1 średni ziemniak pokrojony w kostkę 1 cm
pół filiżanki posiekanej świeżej kolendry (może byc problem jak się samemu w
donicy nie zasiało, myślę, że można w ostateczności dać pietruszki - Maghreb
ala Pollaca ;-))
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka kminu (nie kminku)
8 filiżanek wody
odsączyć bób, zdjąć skórki (!), odstawić
rozgrzać olej w rondlu, przesmażyć oliwę, czosnek i papryczki przez 10 minut.
dodac resztę składników i doprowadzić do wrzenia. przykryć i gotować na
średnim ogniu aż bób będzie miękki, mieszając od czasu do czasu i dodając
wody jeśli trzeba.
można zamiast bobu świeżego dać z puszki (świeżego ma być dwa razy mniej). no
ale teraz przecież jest sezon...
przepis pochodzi ze strony http://www.vrg.org/recipes/vjmesoup.htm
--
powietrze
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 09:50:37
Temat: Re: broad beans/fava beans [P]
Użytkownik "powietrze " <p...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bf5qmp$9f6$1@inews.gazeta.pl...
> 2 filiżanki bobu, namoczonego przez 24 godziny
Świeży bób trzeba moczyć - przecież smród będzie nieznośny - a po co się go
moczy skoro on się w 3 minuty ugotuje i rozpadnie?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 10:05:46
Temat: Re: broad beans/fava beans [P]Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "powietrze " <p...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:bf5qmp$9f6$1@inews.gazeta.pl...
>
> > 2 filiżanki bobu, namoczonego przez 24 godziny
>
> Świeży bób trzeba moczyć - przecież smród będzie nieznośny - a po co się go
> moczy skoro on się w 3 minuty ugotuje i rozpadnie?
czujna Sowo!
rozpędziłem się trochę. chodzi o suchy bób. w przepisie nic nie ma o
świeżości/suszoności/puszkowości. dopiero na końcu. na końcu już sobie
fantazjowałem zamiast tłumaczyć, byłem już na targu po ten bób no i...
wziąłem świeży :-) od kobieciny, 4 kubeczki... no ładny miała...
wychodzi na to, że najlepiej wziąć świeży ale mniejszy żeby skórka była
konsumowalna albo się pobawić w obierankę tych 4 filiżanek...
--
powietrze zmieszany ale nie wstrząśnięty
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 11:17:54
Temat: Re: broad beans/fava beans [P]On Thu, 17 Jul 2003 09:36:25 +0000 (UTC), "powietrze "
<p...@N...gazeta.pl> wrote:
>w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) napisa?(a):
>
>> Bob.
>
>bo?esz ty moj... takie proste... :-) o ja ciemny...
>
>dzi?ki. przpisik mo?e w zamian (nie mój)
>
>bliskowschodnia zupa z bobu i warzyw - SHAWRBAT FOOL
>
>mo?na zamiast bobu ?wie?ego da? z puszki (?wie?ego ma by? dwa razy mniej). no
>ale teraz przecie? jest sezon...
>
>przepis pochodzi ze strony http://www.vrg.org/recipes/vjmesoup.htm
>
>--
>powietrze
przepis bardzo fajnie brzmi, niedoceniony bob...my to jemy jako
zarzynke tzw, jak mlody i mlody z puszki,a jak nie mlody i tylko
z puszki ;) to ze smazonym boczkeim wedzonym, swietnie sie
komponuje. takze samo fasolka szpragowa, jako taka fasolka - bez
bulki tartej, ale z wkladka ;)
Van Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |