« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-03-24 23:40:14
Temat: chrzanWitam,
czy ktoś się może orientuje, jaki chrzan po utarciu jest naprawdę ostry, bo
to, co kupuję od lat- niewiele przypomina chrzan? Skąd taki wziąć?
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-03-24 23:47:50
Temat: Re: chrzanDnia 2012-03-25 00:40, niebożę Chiron wylazło do ludzi i marudzi:
> Witam,
> czy ktoś się może orientuje, jaki chrzan po utarciu jest naprawdę ostry,
> bo to, co kupuję od lat- niewiele przypomina chrzan? Skąd taki wziąć?
wykopać
qr.a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-03-24 23:59:01
Temat: Re: chrzan
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jklmf5$omu$2@inews.gazeta.pl...
> Dnia 2012-03-25 00:40, niebożę Chiron wylazło do ludzi i marudzi:
>> Witam,
>> czy ktoś się może orientuje, jaki chrzan po utarciu jest naprawdę ostry,
>> bo to, co kupuję od lat- niewiele przypomina chrzan? Skąd taki wziąć?
>
> wykopać
To jest problem- nie mam skąd. Kupuję na rynku, w sklepie, etc- i każdy taki
po utarciu w ogóle nie ma mocy.
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-03-25 05:49:57
Temat: Re: chrzanOn Sun, 25 Mar 2012 00:59:01 +0100, Chiron wrote:
>
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:jklmf5$omu$2@inews.gazeta.pl...
>> Dnia 2012-03-25 00:40, niebożę Chiron wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Witam,
>>> czy ktoś się może orientuje, jaki chrzan po utarciu jest naprawdę ostry,
>>> bo to, co kupuję od lat- niewiele przypomina chrzan? Skąd taki wziąć?
>>
>> wykopać
>
> To jest problem- nie mam skąd.
Jak nie masz skąd? Na większości łąk rośnie chrzan. Ja mieszkam
w mieście i na trawnikach na osiedlu nawet rośnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-03-25 08:08:22
Temat: Re: chrzanW dniu 2012-03-25 00:59, Chiron pisze:
> To jest problem- nie mam skąd. Kupuję na rynku, w sklepie, etc- i każdy
> taki po utarciu w ogóle nie ma mocy.
To kup sobie wasabi.
Moc jak ta lala, kolorek wiosenny, więc te cechy powinny zrekompensować
"nietradycyjność" na świątecznym stole ;-)
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-03-25 08:10:08
Temat: Re: chrzanW dniu 2012-03-25 07:49, tomjas pisze:
> Jak nie masz skąd? Na większości łąk rośnie chrzan. Ja mieszkam
> w mieście i na trawnikach na osiedlu nawet rośnie.
Ale teraz trudno znaleźć, jak nie widać liści.
Musiałby jeszcze latem, najpóźniej jesienią przydybać jakąś kępę chrzanu
i oznaczyć to miejsce patykiem ;-)
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-03-25 09:45:12
Temat: Re: chrzanSun, 25 Mar 2012 10:08:22 +0200, Nixe napisał(a):
> W dniu 2012-03-25 00:59, Chiron pisze:
>
>> To jest problem- nie mam skąd. Kupuję na rynku, w sklepie, etc- i każdy
>> taki po utarciu w ogóle nie ma mocy.
>
> To kup sobie wasabi.
> Moc jak ta lala, kolorek wiosenny, więc te cechy powinny zrekompensować
> "nietradycyjność" na świątecznym stole ;-)
Najlepsze, że wasabi robią najczęściej z polskiego chrzanu + 0,1% chrzanu
wasabi :D
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-03-25 10:00:52
Temat: Re: chrzanW dniu 2012-03-25 11:45, Kapsel pisze:
> Sun, 25 Mar 2012 10:08:22 +0200, Nixe napisał(a):
>
>> W dniu 2012-03-25 00:59, Chiron pisze:
>>
>>> To jest problem- nie mam skąd. Kupuję na rynku, w sklepie, etc- i każdy
>>> taki po utarciu w ogóle nie ma mocy.
>>
>> To kup sobie wasabi.
>> Moc jak ta lala, kolorek wiosenny, więc te cechy powinny zrekompensować
>> "nietradycyjność" na świątecznym stole ;-)
>
> Najlepsze, że wasabi robią najczęściej z polskiego chrzanu + 0,1% chrzanu
> wasabi :D
W Japonii też? :)
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-03-25 10:03:07
Temat: Re: chrzan
Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:s...@k...domain...
On Sun, 25 Mar 2012 00:59:01 +0100, Chiron wrote:
>
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:jklmf5$omu$2@inews.gazeta.pl...
>> Dnia 2012-03-25 00:40, niebożę Chiron wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Witam,
>>> czy ktoś się może orientuje, jaki chrzan po utarciu jest naprawdę ostry,
>>> bo to, co kupuję od lat- niewiele przypomina chrzan? Skąd taki wziąć?
>>
>> wykopać
>
> To jest problem- nie mam skąd.
Jak nie masz skąd? Na większości łąk rośnie chrzan. Ja mieszkam
w mieście i na trawnikach na osiedlu nawet rośnie.
====================================================
=============
Problemem dla mnie jest to, że nawet jak kupuję u rolnika, to jest on słaby.
Kiedyś był bardzo ostry. I nie wiem, czy najostrzejszy to jest ten młody,
czy może ten z kopców, czy też to jakiś inny gatunek, obecnie
trudnodostępny.
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-03-25 10:48:09
Temat: Re: chrzan
Użytkownik "Chiron" <c...@o...eu> napisał w wiadomości
news:jkmqgr$kal$1@node2.news.atman.pl...
>
>
> Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:s...@k...domain...
>
> On Sun, 25 Mar 2012 00:59:01 +0100, Chiron wrote:
>>
>> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:jklmf5$omu$2@inews.gazeta.pl...
>>> Dnia 2012-03-25 00:40, niebożę Chiron wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Witam,
>>>> czy ktoś się może orientuje, jaki chrzan po utarciu jest naprawdę
>>>> ostry,
>>>> bo to, co kupuję od lat- niewiele przypomina chrzan? Skąd taki wziąć?
>>>
>>> wykopać
>>
>> To jest problem- nie mam skąd.
> Jak nie masz skąd? Na większości łąk rośnie chrzan. Ja mieszkam
> w mieście i na trawnikach na osiedlu nawet rośnie.
> ====================================================
=============
>
> Problemem dla mnie jest to, że nawet jak kupuję u rolnika, to jest on
> słaby. Kiedyś był bardzo ostry. I nie wiem, czy najostrzejszy to jest ten
> młody, czy może ten z kopców, czy też to jakiś inny gatunek, obecnie
> trudnodostępny.
Ja kupuję na tyskich targowiskach.
Po utarciu, zalaniu octem i zasypaniu cukrem
jest tak ostry, że nos ukręca...
Można oczywiście kopać chrzan na trawnikach,
ale to wymaga wykopania dziury na głębokość około 1 metra...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |