« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-31 22:01:24
Temat: ciasteczka Kruszyny - przepistak sie o nich rozpisujecie.. a niestety moje google przepisu nie znalazło..
same pytania odnośnie.. jaki dżem itp...
jeśli ktoś poratuje przepisem to będe wdzięczny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-31 22:13:44
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepisA proszę bardzo ...
"2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
cukrem pudrem."
zacytowałam dokładnie to co Kruszyna nam przekazała
smacznego
Monika R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-31 22:21:45
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepisUżytkownik Monika R, sącząc kawkę, wyklepał:
> A proszę bardzo ...
>
> "2 szkl. mąki
> 1 kostka margaryny
> 1/2 szkl. piwa
> dżem lub powidła.
> cukier puder
>
> Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo
> i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
> rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
> pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
> między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
> cukrem pudrem."
> zacytowałam dokładnie to co Kruszyna nam przekazała
> smacznego
> Monika R
Dodaję poprawkę: temperatura pieczenia raczej w kierunku 200 st.
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-31 22:37:05
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepis
Użytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ctmb01$4ue$5@inews.gazeta.pl...
> Dodaję poprawkę: temperatura pieczenia raczej w kierunku 200 st.
>
Czy zamiana margaryny na masło polepszy smak czy trzymać się oryginalnego
przepisu?
--
pozdrawiam, misiczka
Mam nadzwyczaj prosty smak.
Zawsze zadowala mnie to, co najlepsze.
(O. Wilde)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-31 22:58:38
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepisUżytkownik misiczka, sącząc kawkę, wyklepał:
> Czy zamiana margaryny na masło polepszy smak czy trzymać się oryginalnego
> przepisu?
>
Z tego, co tutaj ludzie pisali, z masłem też jest dobrze :)
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 09:04:45
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepis
Użytkownik "Monika R" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ctmapf$if3$1@nemesis.news.tpi.pl...
...
> Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo
> i
> wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
> rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
> pierogi.
Złożę kwadrat na pół, a potem zalepiać tak, jak pierogi, czy w ogóle nie
zalepiać?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 09:52:59
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepisdziękuje wszystkim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 11:05:11
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepisUżytkownik "monika" <m...@o...pl> napisał
> Złożę kwadrat na pół, a potem zalepiać tak, jak pierogi, czy w ogóle nie
> zalepiać?
trzeba zlepiać bo inaczej wypłynie to co w środku
ja dociskałam palcami , a później jeszcze widelcem delikatnie nacikałam ,
zeby ładny wzorek wyszedł :-)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 11:21:04
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepisUżytkownik "misiczka" napisała:
>
> Czy zamiana margaryny na masło polepszy smak czy trzymać się oryginalnego
> przepisu?
Co do smaku to jakiejs ogromnej roznicy nie zauwazylam, ale zdecydowanie
lepiej sie obrabia ciasto z maslem - jesli jest dobrze schlodzone to sie nie
klei do rak. Takze polecam masło.
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-01 13:15:19
Temat: Re: ciasteczka Kruszyny - przepis
Użytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisała
> Z tego, co tutaj ludzie pisali, z masłem też jest dobrze :)
Z masłem czy z margaryną.. co za różnica! Za każdym razem smakują
rewelacyjnie!!!
Te ciasteczka to absolutny hit!!!!!!!!!!!!!!!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |