Data: 2006-07-31 14:13:18
Temat: ciastka
Od: Kasia <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
APOLEONKI
Skladniki:
ciasto:
-2 szklanki maki
-200g Kasi
-1/2 szklanki gestej slodkiej smietany
krem:
-1l mleka
-1 szklanka cukru
-cukier waniliowy
-3/4 szklanki maki
-3 zoltka
(krem mozna zrobic z polowy skladnikow i tez wystarczy)
Przygotowanie:
ciasto:
szybko zagniec kasię z mąką i śmietaną. Ulep kule (bedzie sie kleic),
poloz na folie aluminiowa i wrzuc do lodowki na pol godziny -
stwardnieje ) Nastepnie rozwalkuj i szklanka wycinaj krazki Potem
trzeba tylko upiec, ja pieke w 175 stopniach az beda dosyc rumiane
(wygladaja potem jak upieczone ciasto francuskie)
krem: 3/4 l mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, a do reszty
mleka dodaj make i zoltka, wymieszaj je i dodaj do gotujacego sie mleka.
Gotujac mieszaj az zgestnieje, zrobi sie taki budyn Miedzy dwa
upieczone krazki ciasta wloz krem, do gory mozna dac smietane (najlepiej
ubita samemu, bo te ze sprayu to sie rozplywaja po chwili,brr ) i
pokrojone na czastki truskawki, maliny czy co tam bedzie pod reka
przepyszne do kawy :)
|