Data: 2001-11-30 19:20:21
Temat: ciasto migdałowe z opakowania proszku do pieczenia
Od: "maua piegowata" <m...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
200g margaryny/masla
150g cukru
100g migdałów posiekanych lub 150g zmielonych w maszynce do mielenia
bakalii
4 jajka
220g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
platki migdalowe
margaryne + cukier utrzec, dodac żółtka i dalej ucierac.
dodac mąkę stopniowo, potem zmielone migdaly [posiekane wrzucamy na sam
koniec]
ja dodalam pl szklanki mleka bo to strasznie geste wycodzi, mixer nie
wyrabia
na koniec piana z bialek
wszystko delikatnie na koniec wymieszac, i siup do blachy wysmarowanej
maslem i wysypanej mąką.
po wierzchu posypac plakami migdalowymi
blacha waska, keksowka
piec w temp. 180-200 stopni przez ok. godzine, musi sie zrumienic pieknie
przepis zostal zmodyfikowany letko, przez wzglad na zawartosc mojej szafki:)
pozdry Monika
|