Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto z feta - pomysl na nie (P)
Date: Thu, 16 May 2002 12:32:47 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <ac08g6$bdd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1021551943 11693 217.96.222.87 (16 May 2002 12:25:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 May 2002 12:25:43 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108599
Ukryj nagłówki
Podaje pomysl na wykorzystanie fety
Ciasto z feta i bazylia
200g maki, 3 jajka, 10 cl mleka, 5 cl oliwy z oliwek, sloik
fety w kawalkach (hehehe), bazylia swieza do wyboru, 1/2
opakowania drozdzy chemicznych (hehehe - byly juz takie watki o
drozdzach) i "kilka pomidorkow wisniowych ("tomates cerises") -moze to
te malutkie...?
nagrzewamy piekarnik (na 7), podejrzewam ze dosc klasycznie na
200stopni. (moze ktos zna lepsze przeliczniki bo ja strzelam)
Podgrzewamy mleko. Smarujemy maslem i posypujemy maka blache na
ciasto (nie mam pojecia jakiej wielkosci - pozostawiam to
waszemu osadowi). W misce mieszamy make, drozdze, oliwe. Nastepnie
dodajemy jajka i cieple mleko. Ponownie wyrabiamy - dosc
solidnie. Dosypujemy bazylii, dosalamy, pieprzymy. Dodajemy kawalki
sera fety i cwiartki pomidorow. Delikatnie mieszamy uwazajac na
kawalki sera....Wykladamy na blache i pieczemy przez okolo 35
minut (piekarnik na 5)
przepis z netu.....francuskiego
agataW
|