Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia clafoutis clafoutis

Grupy

Szukaj w grupach

 

clafoutis

Data: 2002-07-06 12:42:03
Temat: clafoutis
Od: "AW" <h...@h...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Witam,
mam taki przepis na clafoutis (ściągnięty z netu) i pytanie: czy białka
które mam zmieszać z jogurtem, mlekiem i wanilią powinny być wg was ubite
czy nie?
dzięki za pomoc
Agata

Clafoutis
To rodzaj francuskiego wypieku z dodatkiem owoców. W tym przepisie są to
brzoskwinie, które można jednak zastąpić innymi owocami, choćby morelami,
czereśniami czy miękkimi jabłkami. Do clafoutis (czyt. klafuti) również
bardzo pasują rodzynki namoczone w rumie. Deser można serwować na ciepło,
zimno lub tradycyjnie czyli ostudzone, ale nie schłodzone. Cechą szczególną
poniższego przepisu jest to, że nie zawiera masła, ani margaryny, więc
polecam je tym, którym zależy na ograniczeniu spożycia tłuszczu.

Składniki na 6 porcji po 240 kcal
na ciasto (zapiekane w owalnej formie o długości ok. 30 cm)

100 g mąki
100 g cukru
3 łyżki chudego mleka w proszku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
300 ml chudego mleka
6 łyżek chudego jogurtu
4 białka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
na masę owocową

625 g pokrojonych brzoskwiń
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku pomarańczowego
kilka kropel soku cytrynowego
1 łyżka marmolady morelowej
Przygotowanie
Ciasto: wymieszać w misce mąkę, cukier, mleko w proszku i gałkę. W drugim
naczyniu połączyć jogurt, mleko, białko i wanilię tak by powstała jednolita
masa, którą następnie dodać do mąki. Całość wymieszać na gładką masę i
przełożyć do zwilżonej żaroodpornej formy.
Masa owocowa: wymieszać wszystkie składniki oprócz marmolady. Gotową
mieszankę nakładać łyżką na ciasto omijając brzegi formy.
Włożyć clafoutis do nagrzanego do 190 °C piekarnika i piec 30-40 min. Gdy
brzegi ciasta zarumienią się i zaczną odstawać od formy, a owoce napęcznieją
deser powinien być gotowy.
Lekko podgrzać marmoladę, aby miała płynną konsystencję. Upieczony deser
wyjąć z formy i szybko posmarować brzegi marmoladą, pozostawić do
ostygnięcia.



--
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
'''''''''''''''''''''
Agata Wiesławska
h...@h...com.pl
www.habitat.com.pl/malamute
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
''''''''''''''''''''


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.07 m...@p...onet.pl
06.07 Ewa, siostra Ani
06.07 Wladyslaw Los
06.07 Krysia Thompson
06.07 m...@p...onet.pl
06.07 Ewa, siostra Ani
06.07 AW
06.07 Wladyslaw Los
06.07 m...@p...onet.pl
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6