Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: co jadłam smacznego w Chorwacji.
Date: Mon, 27 Aug 2001 20:42:17 GMT
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 21
Message-ID: <9meb58$qf4$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 998944744 27108 217.96.222.87 (27 Aug 2001 20:39:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 27 Aug 2001 20:39:04 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64439
Ukryj nagłówki
1. Świeżą bułkę z oliwą z oliwek, kroplą octu winnego i solą.
2. Brodet - potrawkę z morskiej obgotowanej ryby w czerwonych
warzywach z polentą.
3. Malutkie kozice - czyli malutkie opancerzone brązowe
krewetki, które pozerało się razem z chrupiącym pancerzem po oderwaniu główki.
4. Drobniutkie rybki zwane Girice jedzone w całości z sola i
kroplą cytryny. ( Gdyby zawierzyć rozmówkom pochłaniałam ogromny
półmisek małych szczupków - bzdura)
5. Makrelę z rusztu poklepywaną gałązka rozmarynu moczona w oliwie.
6. Kalmary faszerowane surową podwędzana szynką zwana tutaj prsutem.
7. Półmiskiem gotowanych muszli (dagnije) przyrządzonych bądź w
winie białym i czosnku, bądź w pomidorach.
8. Zupę z muszlami na pikantnie.
9. Czarne rizotto przyrzadzone z okrągłych ziarenek ryżu,
owoców morza i zabarwione ciemnym atramentem z ośmiornic.
10. Bombony Marko Pol'a.
..i inne głupoty.
AgataW.
|