« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-07 22:01:18
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?On Wed, 7 Jan 2004 23:10:14 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Le mercredi 7 janvier 2004 ŕ 22:48:28, Krysia Thompson a écrit :
>
>> a u nas sprzedaja creme fraiche jako bardzo, BARDZO gesta kwasna
>> smietane. z odwalonymi 50% tluszczu u mie to podstawa zycia,
>> pasuje prawie do wszystkiego ;)
>
>Rzeczywiscie jest kwasna ? To znaczy warzy sie jezeli podgrzewasz ?
>
>
>Ewcia
nie...kwasna w smaku ale sie nie zachowuje jak kwasna....moze
zaslupia ;)
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-07 22:02:35
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Le mercredi 7 janvier 2004 ŕ 22:49:43, Wladyslaw Los a écrit :
> In article <bthu6b$p2t$1@news.onet.pl>, iKinga <kingaiola(xxx)@op.pl>
> wrote:
>> Witam wszystkich,
>>
>> chodzi mo konkretnie o consomme
> Klarowny, zwykle dość esencjonalny rosół podawany jako zupa. Bywa z
> różnymi dodatkami. Czasami podawany na zimno. Consommé wygląda lepiej
> w menu niż zwykły rosół.
>> i creme fraiche.
> Ja tam się może nie znam, ale Larousse Gastronomique podaje, że to
> świeża kwaśna śmietana.
Francuzi nie znaja kwasnej smietany, znaja tylko *gesta* smietane
ktora jest slodka i jak takowa sie zachowuje (nie scina sie).
Wytumaczyl mi kiedys producent smietany ze ta "gestosc" jest uzyskana
przez obecnosc mikroorganismow ktore powoduja kwasnienie smietany, ale
w sladowej ilosci.
We wszystkich francuskich (przynajmniel wspolczesnych) przepisach
nalezy zastepowac crčme fraîche smietanka
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:05:31
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Le mercredi 7 janvier 2004 ? 22:52:59, iKinga a écrit :
>> Jezeli chcesz czyms zastapic to moze napisz w jakim przepisie...
>>
> Dziekuje bardzo, mam kilka przepisow na zupy miedzy innymi krem z selera i
> krem z kasztanow.
Do zupy-kremu slodka smietanka oczywiscie :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:05:33
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?In article <8...@y...com>, siostra Ani
<n...@y...com> wrote:
> Francuzi nie znaja kwasnej smietany, znaja tylko *gesta* smietane
> ktora jest slodka i jak takowa sie zachowuje (nie scina sie).
To jest właśnie kwaśna śmietana (w odróżnieniu od skwaśniałej)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:07:54
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Le mercredi 7 janvier 2004 ? 22:49:13, Hanna Burdon a écrit :
>> Cr?me fraîche to smietanka
>> (zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
> Powa?nie??? A w Anglii pod nazw? creme fraiche sprzedaj? w?a?nie kwa?n?
> ?mietan? - tzn. nie jest a? tak kwa?na, jak nasza kwa?na, ale s?odka te?
> zdecydowanie nie jest! A jak? to ma we Francji konsystencj?? Da si? wylaae z
> pude?eczka?
Da sie, ale z trudem ;-)
Na francuskiej grupie (fr.rec.cuisine) sa Anglicy i Amerykanie
mieszkajacy we Francji ktorzy rozpaczaja z powodu braku kwasnej smietany we Francji
;-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:10:14
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Le mercredi 7 janvier 2004 ŕ 22:48:28, Krysia Thompson a écrit :
> a u nas sprzedaja creme fraiche jako bardzo, BARDZO gesta kwasna
> smietane. z odwalonymi 50% tluszczu u mie to podstawa zycia,
> pasuje prawie do wszystkiego ;)
Rzeczywiscie jest kwasna ? To znaczy warzy sie jezeli podgrzewasz ?
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:10:44
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?> Rzeczywiscie jest kwasna ? To znaczy warzy sie jezeli podgrzewasz ?
Ale polska kwaśna śmietana - jeśli jest świeża - nie nie powinna się warzyć
przy podgrzewaniu... Jogurt owszem, ale śmietana raczej nie...
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:10:49
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?In article <1...@y...com>, siostra Ani
<n...@y...com> wrote:
> Le mercredi 7 janvier 2004 ą 22:48:28, Krysia Thompson a écrit :
>
> > a u nas sprzedaja creme fraiche jako bardzo, BARDZO gesta kwasna
> > smietane. z odwalonymi 50% tluszczu u mie to podstawa zycia,
> > pasuje prawie do wszystkiego ;)
>
> Rzeczywiscie jest kwasna ? To znaczy warzy sie jezeli podgrzewasz ?
Dobra kwaśna śmietana nie warzy się w gorącyh potrawach. Warzy się
śmietana skwaśniała.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:12:12
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?> > Francuzi nie znaja kwasnej smietany, znaja tylko *gesta* smietane
> > ktora jest slodka i jak takowa sie zachowuje (nie scina sie).
>
> To jest właśnie kwaśna śmietana (w odróżnieniu od skwaśniałej)
Ja w każdym razie użyłabym jako zamiennika kwaśnej śmietany, choć może to
jest kwestia gustu. Do zup-kremów dodaję kwaśną nawet wtedy, gdy w przepisie
jest mleko - z mlekiem zawsze wydają mi się za słodkie.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 22:13:46
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?> Dobra kwaśna śmietana nie warzy się w gorącyh potrawach. Warzy się
> śmietana skwaśniała.
Mógłbyś wyjaśnić różnicę czy mam sobie poguglować? :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |