Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: co z białek
Date: Tue, 16 Oct 2001 10:37:29 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <9qgrl4$15a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1003221476 1194 217.97.24.161 (16 Oct 2001 08:37:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Oct 2001 08:37:56 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75033
Ukryj nagłówki
Nexus pytał mnie co można zrobić z samych białek, może macie jakieś
sprawdzone przepisy?
Ja rzadko cos robię z samych białek, raczej z żółtek, więc to co teraz podam
jest po preostu wygrzebane z internetu.
SKŁADNIKI:
5 białek,
18 dag (niepełna szklanka) cukru pudru,
cukier waniliowy,
tłuszcz do blachy
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka umieścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Wsypać
cukier puder i cukier waniliowy i mieszać białka łyżką tak długo, aż cukier
całkowicie rozpuści się. Zestawić naczynie z kąpieli wodnej i ubijać białka
robotem lub trzepaczką do uzyskania bardzo sztywnej piany. Małe beziki kłaść
łyżką lub wyciskać szprycą na blachę wysmarowaną tłuszczem. Suszyć je w
letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez co najmniej 3 godziny.
Do piany można dodać łyżeczkę kakao lub kawy rozpuszczalnej.
Białkowiec
SKŁADNIKI:
60 dag (3 szklanki) mąki,
szklanka białek,
szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
1/2 szklanki letniego mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubić z cukrem. Do piany dodawać stopniowo olej, przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, ciągle ubijając. Na końcu można
dodać bakalie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą
bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min.
Wkn
|