Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "anna" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: coś dla szpinakożerców
Date: 26 Jul 2004 13:15:57 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 35
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1090840557 1189 213.180.130.18 (26 Jul 2004 11:15:57
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jul 2004 11:15:57 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.172.70, 192.168.243.38
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208871
Ukryj nagłówki
witam obżartuchów!
w załączeniu recepturka na pyszną tartę szpinakowo-pieczarkową
(fachowa nazwa jeśli dobrze pamiętam: quiche lorrain)
smakuje nawet tym, którzy nie lubią szpinaku
polecam
ciasto: 20 dkg mąki krupczatki
10 dkg masła
3 łyżki zimnej wody
sól
zagnieść i rozłożyć na blasze/ w naczyniu żaroodpornym (nie przejmować się, że
ciasto nie będzie idealnie połączone)
farsz: szpinak (mrożony w kulkach bonduelle - 1.opakowanie)
ok. 0.5 kg pieczarek
12 dkg startej mozzarelli
20 ml śmietany
4 jajka
sól, pieprz
szpinak zagotować z odrobią mleka i solą;
pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie paski, delikatnie podsmażyć na maśle,
aby puściły sok;
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę;
żółtka rozbić w śmietanie, dodać do szpinaku i pieczarek, wlać białka, dodać
ser i delikatnie połączyć;
doprawić do smaku;
wlać na ciasto i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 min.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|