Data: 2005-06-06 18:14:46
Temat: cukinia - polecam
Od: Edyta Jaczewska <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wytrzymam, musze to pochwalic.
Czasami robie cukinie na sposob francuski i uwazam, ze to pyszna i
leciutka potrawa. Powinna sluzyc jako "jarzynka" - dodatek do czegos
konkretniejszego, ale zdarza mi sie upiec cala blache i tylko to miec na
kolacje.
Do rzeczy:
Na oliwie dosc mocno podsmazam krojona w cieniutkie plasterki cebule,
pod koniec dodaje czosnek przecisniety przez praske. Cieniutka warstwa
rozmazuje po sporej blasze.
Na to kroje i ukladam plastry pomidora, rowniez cieniutkie i nie za
duzo, zeby mi potem cukinia nie plywala w ich soku.
Rozkladam plastry cukinii (bez obierania ze skorki), z przypraw: sol.
pieprz i tymianek. Lekko skrapiam oliwa, posypuje parmezanem i myk do
piekarnika. Pieke az apetycznie sie zrumieni.
Popic bialym winem, a juz najchetniej szprycerem....
pozdrawiam
Edyta znad kolacji
|