Data: 2001-11-06 08:13:49
Temat: cumin, zielona kolendra i zielony kardamon
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam, mam, mam ...
Wszystkie te przyprawy przyjechaly do mnie z Warszawy.
Kardamon pachnie jak pieprz i tak samo kreci w nosie- do kichania.
Bardzo aromatycznie pachnie kolendra , a slawetny cumin ma bardzo dziwny,
nieporownywalny zapach do niczego.
Kolendra kosztowala za 100g - 5 zl, kardamon - za 100g - 12 zl , a cumin -
uwaga!- za 150 g- 10 zl.
No i tu pytanie do Izy Sowuli : kardamon i cumin mam w postaci zmielonej a
kolendre w nasionach ( wyglada jak kulki gorczycy) tak wiec czy 1 lyzka
nasion cuminu to tyle samo co 1 lyzka zmielonego cuminu, to samo dotyczy
kolendry i kardamonu ? Dzisiaj wybieram sie na poszukiwanie kory...bo mnie
zakrecilas tymi gatunkami cynamonu :))No i jeszcze zapytam czy te lyzeczki/
lyzki plaskie czy kopiaste aby nie zachwiac proporcji.Czy zmielony , zielony
kardamon ma byc bezowy? bo taki jest i czy kolendra w nasionach z nazwy
zielona jest - jak widze brazowawa?
Jola L-L
..."
PRZYPRAWA CURRY - w/g Izy Sowuli
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
to jeden z wielu przepisow, bez chili, ale kolendra jest dosc ostra,
cynamonowca mozna sobie darowac
..."
|