Data: 2002-03-20 08:42:08
Temat: dzem pomaranczowy
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kolega meza, pracujacy w hurtowni warzyw i owocow przyniosl mi torbe
pomaranczy (ktore wygladaly jak mandarynki). Dojedzenia to one takie sobie
byly i gdyby jeszcze polezaly to wyladowalyby...wiadomo gdzie. Postanowilam
je przerobic na dzemik(z mysla o mazurku pomaranczowym;-))bo te kupne dzemy
sa beznadziejne - 40 g owocow na 100 g dzemu...
Owoce obralam ze skorek, podzielilam na czastki i do gara, gotowaly sie az
calkiem zmiekly, wtedy sypnelam szklanke cukru i jeszcze sie posmazyly juz
wlasciwie.
dzemik wyszedl bardzo smaczny, gesty i nie ma tyle goryczy co taki robiony z
calych owocow, ze skorka.
Jakby ktos mial sredniej urody pomarancze, to polecam takie wykorzystanie.
pozdrawiam serdecznie
Basia
|