Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "monopik" <m...@g...TnijTo.pl.invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: estragon, lubczyk, mięta, melisa
Date: Sun, 3 Jul 2005 22:18:24 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <da9h56$jrl$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: stach.netcontrol.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1120421862 20341 62.233.163.30 (3 Jul 2005 20:17:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Jul 2005 20:17:42 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: monopik
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242657
Ukryj nagłówki
WItam,
Ten rok jest urodzajny ziółka pięknie obrodziły. Estragon, lubczyk, mięta,
melisa rosna aż miło i tylko szkoda, ze pomysłów na ich wykorzystanie
brakuje.
Mięte z miodem rozrabiam na napoj orzezwiajacy, z ogórkiem, melisą i serkiem
o nazwie Bieluch smaruje kanapki w sobote rano, lubczyk wrzucam do
jajecznicy. No mam jeszcze kilka pomyslow, ale generalnie vena uboga. Prosze
wiec o jakies fajne i nie-skomplikowane przepisy na zupki, salaltki, miesa z
tymi przyprawami w wersji swiezej. Szczegolnie zalezy mi na wykorzystaniu
estragonu i lubczyku.
Odwzajemniam sie moim ulubionym przepisem na kurczaka
miodowo-musztardowo-jablkowego:
75 dkg filetów z kurczaka
ok. 1 kg jabłek obranyach i pokrojonych w cwiartki jablka nie moga byc za
miękkich i za słodkie
pieprz, sól, rozmaryn i szaławia świeze
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki musztardy Dijon albo innej ziarnisto-gorczycowej
3/4 szklanki miodu
Robota: mięso posypać pieprzem, sola i ziołami. Obsmażyc. Oliwe wymieszac z
miodem i musztarda. Mieso przelozyc do rondla i polac 1/3 sosu. Dusic
dolewajac sos. Po ok. 1/2 mieso oblozyc cwiartkami jablek. Zdjac z ognia gdy
jablka beda super-miekkie. Posypac jeszcze odrobina poszatkowany ziolek.
Pychaaaaaaaa..
pozdrawiam,
m.
|