Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jajka-pytanko

Grupy

Szukaj w grupach

 

jajka-pytanko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-03-07 20:55:44

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisal(a):

>Ponadto jaja mrożone jadali bohaterowie Londona.

Nooo, czesc z nich nie byla pierwszej swiezosci. A nawet drugiej.....

>Polecam "Tysiąc tuzinów". ;-)

A nawet calego Zawieruche.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Jak ja was, kurrwy, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-03-07 21:00:57

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Pusia napisal(a):

>Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w zwiazku z tym
>mam pytanko.Czy jajka mozna wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie
>normalnie je wykorzystac?

Dzieciom trzeba dac. One wszysatko zeżrą.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Jak ja was, kurrwy, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-03-07 21:14:10

Temat: Re: jajka-pytanko/Far Breton (P)(oT)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 7 Mar 2005 21:30:48 +0100, "Agata" <a...@g...com.pl>
wrote:

>
>Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
>wiadomości news:th1p21d1nod9fu9sf3leshlj9qoe8jj3pi@4ax.com...
>
>> ale wykopalam Far Breton:
>> 6 jajek
>> 20dkg cukru
>> 20dkg maki
>> szczypta soli
>> 3/4 litra mleka
>> 20 dkg suszonych sliwek, przecietych na pol (ja, jak juz
>> wspominalam, biore/bralam, bo dawno nie robilam - wiecej, bo
>> jakos tak slabo wygladalo ;PPP
>>
>> Ubic jajka z cukrem (znaczy az cukier przestanie chrzescic za
>> bardzo i bedzie puszyste i jasne). Powoli wmieszac make. Dodac
>> szczypte soli. Dodawac mleko delikatnie mieszajac - znaczy dodac
>> troche mleka i delikatnie je wmieszac, dodac, wmieszac. Az bedzie
>> geste ciasto a la nalesnikowe. Nasmarowac duza blache (albo kilka
>> mniejszych) - tu akurat przepis przewiduje kwadratowa, 25 cm..
>>
>> Dodac sliwki i wylac ciasto na blache.
>> Piec miedzy godzine i cwierc a godzine i pol w piekarniku 180
>> stopni C - bedzie gotowe, jak bedzie sciete (bo to bardziej taki
>> jajeczny budyn niz ciasto) i bedzie zloto-brazowe.
>(ciach)
>
>Czekaj no ...niech ja Cie zlapie tylko....to zobaczysz....!!!!!
>Tak ze sledzia dostaniesz ze.....czekaj no tylko!
>
>(p.s. dobry far pachnie mi tak slodko miodowo)
>agataw


dobra, dobra, do cafe jeszcze nie zapodalam :P
Przed sledziem robie pad. mozesz mnie klepac owym po zadniej
stronie

Pierz i mea culpa
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-03-07 21:24:46

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Pusia" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d0hcn3$pkq$1@news.onet.pl...

> Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w zwiazku z
> tym
> mam pytanko.

Chetnie bym odkupila, o ile sa "wiejskie", bo moje znajome kury nie chca sie
niesc na te mrozy i nie mam od tygodnia swojej stalej dostawy;)
Zastanawiam sie w takim razie z jakiego zrodla tobie sie trafilo tyyyyle
jaj? Z cieplych krajow czy co?

Do m-ca w lodowce smialo mozesz trzymac. Ale 200 nie zuzyjesz, chyba, ze
masz liczniejsza rodzine...u mnie by z pewnoscia poszlo, bo jestesmy
baaardzo jajeczni, hihi:)
--
Pozdrawiam
Iwona
/ Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-03-07 21:59:09

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "Larysa" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pusiu masz okazje sie wykazać - w końcu na wschodzie sękacze są popularne a
głowny składnik to jaja właśnie. Zamiast krzyzyków - kręcenie sękacza
polecam :-) no bedzie okazja sie spotkać z koleżanakami od krzyzyków !!!
Larysa co ma problem jak 10 jaj skonsumować ;-))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-03-07 22:17:15

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "Pusia" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Larysa" <l...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
> Pusiu masz okazje sie wykazać - w końcu na wschodzie sękacze są popularne
a

Tak Laryso tylko ze ja teraz glownie nie na wschodzie siedze ale w centrum
polityki.w tak zwanej globalnej wiosce Strasbourg,co to nijak sekacza
docenic nie potrafia a wola obzerac sie kumakami i croissantami hihihi....
Buziaczki
Pusia a czasami Beata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-03-08 05:44:24

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <9...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:

> Wladyslaw Los napisal(a):
>
> >Ponadto jaja mrożone jadali bohaterowie Londona.
>
> Nooo, czesc z nich nie byla pierwszej swiezosci. A nawet drugiej.....

Za to po dolarze i więcej sztuka. ;-)
>
> >Polecam "Tysiąc tuzinów". ;-)
>
> A nawet calego Zawieruche.

Oczywiście. Tyle, że "Tysiąc tuzinów" to oddzielne opowiadanie. a w
"Zawierusze" historia o transporcie zamrożonych, a nieświeżych jaj
opowiedziana jest z innego punktu widzenia i w lżejszym tonie.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-03-08 06:20:52

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w zwiazku z
> tym
> mam pytanko.Czy jajka mozna wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie
> normalnie je wykorzystac?

zawsze możesz upiec ze dwa duuże biszkopty i zamrozić je - w ten sposób
pozbędziesz się tuzina...i zostanie Ci 'tylko' 188 ;-)
a pomysłów na wykorzystanie takiego biszkopta jest mnóstwo...
- z owocami i galaretką
- z bitą śmietaną i galaretką
- do sernika za zimno
- jako baza to tortu
- zrobić jeżyki / pokroić w kwadraty, zanurzyć w polewie czekoladowej i
obtoczyć w wiórkach kokosowych/

mniam

Jini - biszkoptowa ;-)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-03-08 07:08:34

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam sernik (jadłam. b.dobry)

1kg sera białego (najlepiej tego z wiaderka)
15 jaj
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki masla
2 cukry waniliowe
budyń śmietankowy

Spód. 1/4 kostki masła
łyżka cukru
2 zółtka
trochę mąki i proszku (troche nieprecyzyjnie, ale taki przepis dostałam)

1/4 kostki masła, łyżka cukru, 2 zółtka i te trochę mąki i proszku utrzeć
mikserem. Ma wyjść z tego kruche ciasto.
Masa: Żółtka ubić z cukrem, włożyć ser cały czas miksować, dodac bardzo miekkie
masło, skórke pomaranczową, budyń, na końcu dodac ubite białka i delikatnie
wymieszać.
Forme (najlepiej średniej wielkości tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia.
Nałożyć ciasto na spód a na to mase serową.
Niestety nie mam podane ile i w jakiej temp. piec. Musisz na oko jak to się mówi.


Poza tym możesz zrobić dużo lodów np. parfait
A najlepiej to przejdź na diete optymalną. Oni tam sporo jaj jedzą

pozdrawiam
pusiak

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-03-08 10:35:26

Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CF163A.20583007032005@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <d0hcn3$pkq$1@news.onet.pl>,
> "Pusia" <p...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w
zwiazku z tym
> > mam pytanko.Czy jajka mozna wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie
> > normalnie je wykorzystac?
> > Pozdrawiam cieplutko
>
>
> O ile wiem to można. Z dzieciństwa pamiętam jaja wapienne
(konserwowane
> w wapnie) i mrożone. Nie były tak dobre jak świeże.
[...]

Masz na myśli jaja chłodnicze czy wapniaki?
Kiedy [chłodnicze?/ wapniaki?] były mrożone i/lub konserwowane w wapnie?

cyt.:
Utrwalanie jaj może następować w procesie chłodzenia (jaja chłodnicze)
lub np. za pomocą wody wapiennej albo w mieszaninie gazów różniącej się
od powietrza atmosferycznego.
Graniczną temperaturą, której działanie powoduje uznanie jaj za
chłodnicze, jest +5°C.
Jaja klasy A i B uznawane za świeże mogą być składowane w temperaturze
poniżej tego poziomu najwyżej 24 godziny, wliczając do tego okresu czas
trwania transportu.
http://www.ppr.pl/displaySection.do?_sectionPK=119


--
Pozdrawiam, Jerzy

Przy okazji podział klasy "A" według 4 klas wagowych:
XL - 73 g i powyżej (jaja bardzo duże)
L - od 63 do 73 g (jaja duże)
M - od 53 do 63 g (jaja średnie)
S - poniżej 53 g (jaja małe)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia włoska: Co to jest?
Sos winegret według Anne Willan (SAŁATKI, Wiedza i Życie)
makaron z krewetkami...
udziec z indyka - moja miłość, eksperymentów część dalsza
[troche OT]Gdzie w Wawie pizzeria?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »