Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jajka-pytanko
Date: Tue, 8 Mar 2005 11:35:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <d0jvau$g6h$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d0hcn3$pkq$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dpw64.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1110278303 16593 83.24.156.64 (8 Mar 2005 10:38:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Mar 2005 10:38:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234224
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CF163A.20583007032005@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <d0hcn3$pkq$1@news.onet.pl>,
> "Pusia" <p...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w
zwiazku z tym
> > mam pytanko.Czy jajka mozna wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie
> > normalnie je wykorzystac?
> > Pozdrawiam cieplutko
>
>
> O ile wiem to można. Z dzieciństwa pamiętam jaja wapienne
(konserwowane
> w wapnie) i mrożone. Nie były tak dobre jak świeże.
[...]
Masz na myśli jaja chłodnicze czy wapniaki?
Kiedy [chłodnicze?/ wapniaki?] były mrożone i/lub konserwowane w wapnie?
cyt.:
Utrwalanie jaj może następować w procesie chłodzenia (jaja chłodnicze)
lub np. za pomocą wody wapiennej albo w mieszaninie gazów różniącej się
od powietrza atmosferycznego.
Graniczną temperaturą, której działanie powoduje uznanie jaj za
chłodnicze, jest +5°C.
Jaja klasy A i B uznawane za świeże mogą być składowane w temperaturze
poniżej tego poziomu najwyżej 24 godziny, wliczając do tego okresu czas
trwania transportu.
http://www.ppr.pl/displaySection.do?_sectionPK=119
--
Pozdrawiam, Jerzy
Przy okazji podział klasy "A" według 4 klas wagowych:
XL - 73 g i powyżej (jaja bardzo duże)
L - od 63 do 73 g (jaja duże)
M - od 53 do 63 g (jaja średnie)
S - poniżej 53 g (jaja małe)
|