Data: 2005-03-08 10:35:26
Temat: Re: jajka-pytanko
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CF163A.20583007032005@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <d0hcn3$pkq$1@news.onet.pl>,
> "Pusia" <p...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Dostalam niespodziewanie w prezencie 200 swiezutkich jajek i w
zwiazku z tym
> > mam pytanko.Czy jajka mozna wrzucic do zamrazarki i po jakims czasie
> > normalnie je wykorzystac?
> > Pozdrawiam cieplutko
>
>
> O ile wiem to można. Z dzieciństwa pamiętam jaja wapienne
(konserwowane
> w wapnie) i mrożone. Nie były tak dobre jak świeże.
[...]
Masz na myśli jaja chłodnicze czy wapniaki?
Kiedy [chłodnicze?/ wapniaki?] były mrożone i/lub konserwowane w wapnie?
cyt.:
Utrwalanie jaj może następować w procesie chłodzenia (jaja chłodnicze)
lub np. za pomocą wody wapiennej albo w mieszaninie gazów różniącej się
od powietrza atmosferycznego.
Graniczną temperaturą, której działanie powoduje uznanie jaj za
chłodnicze, jest +5°C.
Jaja klasy A i B uznawane za świeże mogą być składowane w temperaturze
poniżej tego poziomu najwyżej 24 godziny, wliczając do tego okresu czas
trwania transportu.
http://www.ppr.pl/displaySection.do?_sectionPK=119
--
Pozdrawiam, Jerzy
Przy okazji podział klasy "A" według 4 klas wagowych:
XL - 73 g i powyżej (jaja bardzo duże)
L - od 63 do 73 g (jaja duże)
M - od 53 do 63 g (jaja średnie)
S - poniżej 53 g (jaja małe)
|