Data: 2006-06-27 09:32:54
Temat: jak zrobic bryndze z bundzu ?
Od: "benek" <n...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie.
Pozostal mi spory kawal bundzu ale ma juz lekko kwasny smak. Bundz
uwielbiam - jak bylem w bialym dunajcu to kupilem u bacy 2 kg swiezego
(prawdziwego bundzu - z mleka owczego a nie podróbke z mleka krowiego -
jakie sprzedaja na krupowkach i w 90% wzdluz drogi do zakopanego) i prawie
cały sam zjadełem przez 2 dni :-). Slyszalem ze bardzo prosto robi sie
bryndze z takiego kilkudniowego bundzu ktory juz lekko kwasnieje - ale za
cholere nie moge nigdzie znalezc jak.
Na razie zrobilem tak, ze ten kawalek bundzu natarlem sola i zostawilem zeby
odparowala z niego serwatka. Mysle ze to jest chyba ten kierunek.
Ma ktos jakis sprawdzony sposob na zrobienie bryndzy ?
pozdr.
Krzysiek
|