Data: 2002-11-02 07:12:17
Temat: karp faszerowany pieczony
Od: a...@i...pl (Aga)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponieważ wielkimi krokami zbliżają się święta podaje taki przepis
1 karp Ok 1,5 kg
4 sucharki lub 2 czerstwe bułki
szklanka mleka
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki rodzynek
łyżka wyłuskanych pestek słonecznika
2 żółtka
3 łyżki oliwy
natka pietruszki
pieprz, sól
Karpia oskrobać i po obcięciu głowy wypatroszyć (nie rozcinając
brzucha ) umyć pokroić na 3 centymetrowe dzwonka, poruszyć solą i
pieprzem sucharki lub bułki namoczyć w mleku odcisnąć starannie zetrzeć
lub zmielić dodać żółtka rodzynki, sos sojowy, uprażone na patelni
ziarenka słonecznika oraz posiekaną natkę .
dokładnie wymieszać i doprawić wypełnić dzwonka farszem i wyłożyć w żar
naczyniu wysmarowanym oliwą, skropić resztą oliwy i wstawić do gorącego
piekarnika
upieczoną rybę podawać na gorąco z pieczywem
Aga
----------------------------------------------------
------------------
Portal INTERIA.PL zaprasza... >>> http://link.interia.pl/f167c
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|