Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: w...@p...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kotlety wege
Lines: 40
Organization: wojmat
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <BoJD4.4264$a01.93418@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 27 Mar 2000 13:31:13 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 954163873 212.244.243.30 (Mon, 27 Mar 2000 15:31:13 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Mar 2000 15:31:13 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25671
Ukryj nagłówki
witam wszystkich!
proponuję proste, klasyczne kotlety, niby żadna rewelka a smakują
vibornie.
składniki:
strączkowe ugotowane 1 miska płatki owsiane albo inne 1/3 powyższej
ilości, może być kasza ale ugotowana
na niesypko
cebule 3-4
lepiszcze (jajko albo mąka sojowa lub kukurydziana albo nawet może być
masło
orzechowe - czytałem na food.rec.veg ale nie próbowałem)
sól
sosik sojowy
zioła (cząber, majeranek)
pieprz (najlepszy biały)
otoczenie - sezam nieprażony
olej
namoczyć michę soi przez noc, zmienić wodę, ugotować, posolić dopiero
przed
końcem. zemleć w machinie. zalać płatki wrzątkiem żeby wody z nich nie
odlewać, też zemleć w machinie. cebulę zemleć też. dodać lepiszcze,
przyprawy do smaku. zmieszać. formować kotletki i obtaczać w sezamie.
smażyć
najlepiej na olejku rzepakowym z zimnego chowu (ładnie się przy okazji
zażółcają). ja robię większe ilości i mrożę lub schładzam i potem
podgrzewam. na zimno też bardzo dobre.
mniam życzy
wojmat/wojtekm
w...@w...prv.pl
http://wjm.prv.pl
|