Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kremowka

Grupy

Szukaj w grupach

 

kremowka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2012-09-29 05:39:55

Temat: kremowka
Od: "Chiron" <e...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Witam
kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną konsystencję:
czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem? Tylko co tu można
źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?

--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2012-09-29 06:41:42

Temat: Re: kremowka
Od: Bbjk <b...@g...comspam> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:

> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
> dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?

Nie wiem, nie miałam takiego problemu, śmietanka 30% (i więcej) zawsze
się ubijała. Jeśli zrobiło się masło, to ubijałeś za długo, a jeśli
wszystko równo pozostało płynne, to nie znam przyczyny, nie spotkałam
się z takim przypadkiem. Kupując śmietankę patrzę, czy to jest tylko
śmietanka, czy z jakimiś dodatkami - z dodatkami nie kupuję.
Żadnych zagęstników nie dodaję do ubijania, jedynie do niektórych
deserów odrobinkę żelatyny (galaretki owocowej), ale to już po ubiciu
śmietany na sztywno. Normalna, zwykła śmietana powinna się ubic bez
problemów.
Śmietanka do ubijania musi być solidnie schłodzona, miska i naczynia też
zimne, czyste, ale to drugie, to oczywistość oczywista.
Jeśli te kłopoty będą Ci się powtarzać, to radzę syfon, np:
http://www.tortownia.pl/sklep,386,259,Syfon_do_bitej
_smietany_aluminiowy_05L.html
ja nie używam tego, ubijam zwykłym mikserem. Ale i widelcem się
zdarzało, i babciową trzepaczką :)
--
B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-09-29 06:44:09

Temat: Re: kremowka
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-09-29 07:39, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Witam
> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
> dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?

A sprawdziłeś na etykiecie, ile ma utrwalaczy konsystencji?
No i opisz sam proces bicia, skoro mamy oceniać, czy dobrze biłeś.
A w ogóle to źle się w tym gimnazjum bawicie...

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-09-29 07:32:25

Temat: Re: kremowka
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
> Witam
> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz
> mam dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>

Dosłownie wczoraj ubijam tę samą śmietankę i wyszła mi idealnie ubita.
:) (fakt, różnych dziwnych dodatków w składzie ma sporo)

A schłodziłeś ją porządnie wcześniej? Śmietanka powinna się chłodzić
przynajmniej te 12 godzin przed ubijaniem.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-09-29 08:13:25

Temat: Re: kremowka
Od: "Chiron" <e...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bbjk" <b...@g...comspam> napisał w wiadomości
news:5066982e$0$1303$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
>
>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
>> dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
>> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
>> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>
> Nie wiem, nie miałam takiego problemu, śmietanka 30% (i więcej) zawsze się
> ubijała. Jeśli zrobiło się masło, to ubijałeś za długo, a jeśli wszystko
> równo pozostało płynne, to nie znam przyczyny, nie spotkałam się z takim
> przypadkiem. Kupując śmietankę patrzę, czy to jest tylko śmietanka, czy z
> jakimiś dodatkami - z dodatkami nie kupuję.
> Żadnych zagęstników nie dodaję do ubijania, jedynie do niektórych deserów
> odrobinkę żelatyny (galaretki owocowej), ale to już po ubiciu śmietany na
> sztywno. Normalna, zwykła śmietana powinna się ubic bez problemów.
> Śmietanka do ubijania musi być solidnie schłodzona, miska i naczynia też
> zimne, czyste, ale to drugie, to oczywistość oczywista.
> Jeśli te kłopoty będą Ci się powtarzać, to radzę syfon, np:
> http://www.tortownia.pl/sklep,386,259,Syfon_do_bitej
_smietany_aluminiowy_05L.html
> ja nie używam tego, ubijam zwykłym mikserem. Ale i widelcem się zdarzało,
> i babciową trzepaczką :)

No właśnie- nie po raz pierwszy ubijałem. Wlałem śmietankę- 2 kubki (miała
konsystencję mleka- co mnie zdiziwiło)- ubijanie mikserem nic nie dało.
Dodałem trochę cukru- nadal brak efektów. Nie robiłem tego od dawna- niby
żaden to problem, ale jednak jest sporo produktów obecnie o (że się tak
wyrażę)- ograniczonym stosowaniu. Dlatego pomyślałem, że może ta śmietanka
nie daje się np ubijać. W takim razie nie kupię już ich produktów- zaraz idę
kupić inną śmietankę.
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-09-29 08:22:07

Temat: Re: kremowka
Od: "Chiron" <e...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:506698b5$0$1304$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2012-09-29 07:39, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>> Witam
>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
>> dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
>> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
>> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>
> A sprawdziłeś na etykiecie, ile ma utrwalaczy konsystencji?
> No i opisz sam proces bicia, skoro mamy oceniać, czy dobrze biłeś.
> A w ogóle to źle się w tym gimnazjum bawicie...

Mlekovita- wlałem 2 kubki do naczynia i miksowałem takimi typowymi
mieszaczami miksera. Nic nie dawało- dodałem cukier- nadal nic. Wywaliłem.
Idę po nowe.
Złośliwa Qra:-))
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-09-29 08:23:28

Temat: Re: kremowka
Od: "Chiron" <e...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5066a405$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
>> Witam
>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
>> dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną konsystencję:
>> czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem? Tylko co tu
>> można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>>
>
> Dosłownie wczoraj ubijam tę samą śmietankę i wyszła mi idealnie ubita. :)
> (fakt, różnych dziwnych dodatków w składzie ma sporo)
>
> A schłodziłeś ją porządnie wcześniej? Śmietanka powinna się chłodzić
> przynajmniej te 12 godzin przed ubijaniem.

Nie- była ciepła. Nigdy nie przypuiszczałem, że może to mieć znaczenie?
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-09-29 08:24:55

Temat: Re: kremowka
Od: Bbjk <b...@g...comspam> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-29 10:23, Chiron pisze:

> Nie- była ciepła. Nigdy nie przypuiszczałem, że może to mieć znaczenie?

No to już wiadomo, dlaczego się nie udało.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-09-29 08:49:37

Temat: Re: kremowka
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-29 10:23, Chiron pisze:
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:5066a405$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
>>> Witam
>>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz
>>> mam dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
>>> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle
>>> zrobiłem? Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy
>>> dajecie zagęstnik?
>>>
>>
>> Dosłownie wczoraj ubijam tę samą śmietankę i wyszła mi idealnie
>> ubita. :) (fakt, różnych dziwnych dodatków w składzie ma sporo)
>>
>> A schłodziłeś ją porządnie wcześniej? Śmietanka powinna się chłodzić
>> przynajmniej te 12 godzin przed ubijaniem.
>
> Nie- była ciepła. Nigdy nie przypuiszczałem, że może to mieć znaczenie?

Ma znaczenie.
Jeśli nie masz czasu na przetrzymanie ją w lodówce, to kupuj taką, która
stoi w lodówce w sklepie.
I dodawaj cukru pudru, nie cukru.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-09-29 08:53:44

Temat: Re: kremowka
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora



W dniu sobota, 29 września 2012 09:32:21 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> > kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz
> > mam dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
> > (...)
> Dosłownie wczoraj ubijam tę samą śmietankę i wyszła mi idealnie ubita.
> :) (fakt, różnych dziwnych dodatków w składzie ma sporo)
> A schłodziłeś ją porządnie wcześniej? Śmietanka powinna się chłodzić
> przynajmniej te 12 godzin przed ubijaniem.

Jak sprawdziłaś tę markę, to znaczy, że zła była technika ubijania.
Jeśli śmietana była schłodzona, to w czasie ubijania nie wbijało się
do niej powietrze.
Te osoby, które opanowały techniki ubijania bitej śmietany, białka
czy kogla-mogla - nie zwracają uwagi na ten *drobiazg*. Jeżeli świadomie
używa się tej techniki, to proces ubijania jest krótszy i lepszy.
Poza tym, gdzieś tam przeczytałam, że przy mechanicznym ubijaniu najpierw
kręci się na mniejszych obrotach.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gruszki do tarty na zimę - we WLASNYM syropie.
Jaki grill elektryczny?
Loooodyyyyy :-)
Luzowanie.
Na czym smażyć.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X