Data: 2002-11-15 12:49:40
Temat: kulinarno-historyczne
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Być może to już było, ale jeżeli było - to wiecie więcej i o poważne
informacje proszę ( z podaniem źródeł włącznie).
Otóż na pl-rec-ogrody wywiązała się taka dyskusyjka przypadkowa nt. kremówek
i napoleonek.
A że tam raczej fachowcy od surowców, a nie produktów to ja do Was. ;-)))
Pytania są w zasadzie dwa:
1. czym sie różni (jeżeli się różni) kremówka od napoleonki????
2. jaki jest rodowód tego "ciasteczka", kto to wymyślił, kiedy, kto nazwał
itp. Nawiasem mówiąc ani Ćwierciakiewiczowa, ani "Praktyczny kucharz
warszawski" (XIXwieczne receptury) nic o nich nie wspominają.
O poważną wiedzę proszę ( nie na zasadzeie gdybania - np. skoro na
francuskim ciescie to pewnie z Francji, itp)
Pozdrawiam :-)
Janusz
|