Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "m." <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kurczak lekko po chińsku na szybko
Date: Sun, 27 Jun 2004 00:13:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <cbkskl$8c8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chd1.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1088288213 8584 83.31.1.1 (26 Jun 2004 22:16:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Jun 2004 22:16:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205996
Ukryj nagłówki
Chciałam sie podzielic, tym co dobre i szybkie. Lekko po chińsku, bo tam
raczej kurczaków się nie jada. I szybko - do pół godziny przygotowania.
Nauczyłam się tego od kolezanki, aczkolwiek jadłam u niej dziś ponownie i
wrednie stwierdzę, że mój nieco zmodyfikowany przepis lepszy efekt smakowy
daje.
Składniki:
pierś/filet z kurczaka - średnia
warzywa mrożone - tzw. mieszanka chińska, do nabycia w sklepach
olej
sos sojowy
sól
pieprz
czosnek
kostka rosołowa, albo mocny rosół drobiowy
ryż
Ryż ugotować. W czasie jego gotowania podsmazyć na oleju pokrojone (wg
uznania - kostka, paski; kostka szybciej się smaży) pierś/filet (posolone
uprzednio!!!) na kolor złoty albo złoto- brązowy (jak kto lubi).
Dodać warzywa mrożone, prosto z paczki z zamrażalnika. Smażyć aż odmrazną.
Dolać trochę rosołu - bardzo esencjonalnego (kostkę rozpuszcam w ok połowie,
1/3 kubka wody). Przykryć na patelni i poddusić. Jak warzywa będą miękkie
odparować nadmiar płynu. dodać sos sojowy, czosnek wyciśnięty/ posiekany
(ilość wg uznania, ja lubię całkiem sporo), pieprz i ewentualnie sól - do
smaku. Niech się moment przegryzie - nawet bez podgrzewania, wyłączyć, niech
sobie takie zamieszane postoi. Ryż na talerzyk, dołożyć kurczaka z warzywami
i smacznego.
To tzw. obiad na szybko. Jeżeli był, to przepraszam. Proporcji też nie umiem
dokladnych pdać, bo ja tak "na oko". Ewentualne propozycje modyfikacji i
uwagi mile widziane.
miłej niedzieli.
m.
|