Data: 2004-06-26 22:13:52
Temat: kurczak lekko po chińsku na szybko
Od: "m." <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chciałam sie podzielic, tym co dobre i szybkie. Lekko po chińsku, bo tam
raczej kurczaków się nie jada. I szybko - do pół godziny przygotowania.
Nauczyłam się tego od kolezanki, aczkolwiek jadłam u niej dziś ponownie i
wrednie stwierdzę, że mój nieco zmodyfikowany przepis lepszy efekt smakowy
daje.
Składniki:
pierś/filet z kurczaka - średnia
warzywa mrożone - tzw. mieszanka chińska, do nabycia w sklepach
olej
sos sojowy
sól
pieprz
czosnek
kostka rosołowa, albo mocny rosół drobiowy
ryż
Ryż ugotować. W czasie jego gotowania podsmazyć na oleju pokrojone (wg
uznania - kostka, paski; kostka szybciej się smaży) pierś/filet (posolone
uprzednio!!!) na kolor złoty albo złoto- brązowy (jak kto lubi).
Dodać warzywa mrożone, prosto z paczki z zamrażalnika. Smażyć aż odmrazną.
Dolać trochę rosołu - bardzo esencjonalnego (kostkę rozpuszcam w ok połowie,
1/3 kubka wody). Przykryć na patelni i poddusić. Jak warzywa będą miękkie
odparować nadmiar płynu. dodać sos sojowy, czosnek wyciśnięty/ posiekany
(ilość wg uznania, ja lubię całkiem sporo), pieprz i ewentualnie sól - do
smaku. Niech się moment przegryzie - nawet bez podgrzewania, wyłączyć, niech
sobie takie zamieszane postoi. Ryż na talerzyk, dołożyć kurczaka z warzywami
i smacznego.
To tzw. obiad na szybko. Jeżeli był, to przepraszam. Proporcji też nie umiem
dokladnych pdać, bo ja tak "na oko". Ewentualne propozycje modyfikacji i
uwagi mile widziane.
miłej niedzieli.
m.
|