Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kwaśny bigos -pomocy

Grupy

Szukaj w grupach

 

kwaśny bigos -pomocy

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2002-11-08 12:00:14

Temat: kwaśny bigos -pomocy
Od: "Czesio" <k...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bigos wyszedł bardzo kwaśny i ciut za słony (takie połaczenie jest możliwe,o
czym się wlłasnie przekonalam) W jaki sposób go "odkwasić"?
Katarzyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 12:06:35

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Proponuję podgotować poszatkowaną świeżą kapustę i dodać do bigosu :)

--
Magda - Slonko (Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 12:20:33

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "Flowera" <b...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik slonko <s...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aqg9io$pr3$...@n...onet.pl...
> Proponuję podgotować poszatkowaną świeżą kapustę i dodać do bigosu :)
>
> --
> Magda - Slonko (Wroclaw)
>
a ja dodaje po prostu cukier ))))))))))
albo lyzke miodu
pozdofka
flowerka
acha i odlewam te kwasna wode i dodaje troche swiezej
z bulionem )))




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 12:28:35

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "Quefear" <q...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aqg9io$pr3$1@news.onet.pl...
> Proponuję podgotować poszatkowaną świeżą kapustę i dodać do bigosu :)

A nadmiar soli powinien wyciągną wrzucony do środka cały (obrany) surowy
ziemniak, którego później należy usunąć, aczkolwiek po dodaniu słodkiej
kapusty problem i tak powinien zniknąć.

pozdrawiam

Quef

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 13:08:07

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "Lia" <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Flowera" wrote:


>>
> a ja dodaje po prostu cukier ))))))))))
> albo lyzke miodu
>

Albo śliwki suszone, dodatkowo pozytywnei wpłyna na aromat i walory smakowe
bigosu ;-)

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 13:44:30

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===========
Co zrobic z baardzo kwasnym bigosem to juz pisano.
A co zrobic zeby zawsze wychodzil dokladnie taki
jak trzeba?
Ja robie tak:
- wyciskam bardzo mocno kapuste kiszona (tak jak
sie wykreca mokry recznik)
- wycisniety sok gomadze w miseczce i wstawiam ja
do lodowki.
- wycisnieta kapuste bardzo dokladnie plucze w
duzej ilosci wody co najmniej dwa razy.
- potem robie bigos jak zawsze.
- kiedy calosc powoli dochodzi, zakwaszam zebranym
wczesniej sokiem DOKLADNIE tyle ile potrzebuje!
Bigos jest trafiony "w punkt" - zadnego przypadku,
zadnego "na oko".
A i tak polowa soku zostaje. To swiadczy o tym,
jak bardzo, bardzo kwasny bylby bigos bez
odciskania i plukania.

waldek
===========



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 16:03:12

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Co zrobic z baardzo kwasnym bigosem to juz pisano.
> A co zrobic zeby zawsze wychodzil dokladnie taki
> jak trzeba?
> Ja robie tak:
> - wyciskam bardzo mocno kapuste kiszona (tak jak
> sie wykreca mokry recznik)
> - wycisniety sok gomadze w miseczce i wstawiam ja
> do lodowki.
> - wycisnieta kapuste bardzo dokladnie plucze w
> duzej ilosci wody co najmniej dwa razy.

Coś mi się wydaje, że masz dostęp do kapusty "starej" i to kiszonej
naturalnie a właściwie - ukiszonej tradycyjnie. Te z SuperM nie są kiszone
tradycyjnie a co za tym idzie nie są też i kwaśne ani za słone. Ale są
chrzczone różnymi dodatkami E-coś tam. Mają ładny kolor. Mnie wystarczy 1
minuta aby rozpoznać sztuczną kapustę od tradycyjnej.
:-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Then break some."



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-10 08:59:23

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "michał domagała" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

dodaj cukru
Użytkownik "Czesio" <k...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:aqg8qh$tv$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Bigos wyszedł bardzo kwaśny i ciut za słony (takie połaczenie jest
możliwe,o
> czym się wlłasnie przekonalam) W jaki sposób go "odkwasić"?
> Katarzyna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-10 11:20:35

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:aqgf4a$6fm$1@news2.tpi.pl...
> - wycisnieta kapuste bardzo dokladnie plucze w
> duzej ilosci wody co najmniej dwa razy.

Wyciskac, tez wyciskam.. ale nigdy w zyciu plucze! przeciez wszuystko co
dobre w kapuscie trafia do zlewu!
wystarczy wycisnac, a potem ewentualnie dolewac soku odcisnietego

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 11:43:34

Temat: Re: kwaśny bigos -pomocy
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał
> Coś mi się wydaje, że masz dostęp do kapusty "starej" i to kiszonej
> naturalnie a właściwie - ukiszonej tradycyjnie. Te z SuperM nie są kiszone
> tradycyjnie a co za tym idzie nie są też i kwaśne ani za słone. Ale są
> chrzczone różnymi dodatkami E-coś tam. Mają ładny kolor. Mnie wystarczy 1
> minuta aby rozpoznać sztuczną kapustę od tradycyjnej.
> Pozdr. Jerzy Nowak

Hej!
No to się podziel z grupą, co robisz przez tę minutę nad kadzią z kapustą w
hipermarkecie?
Przypominam sobie, że właściwie zawsze stoi nad taką beczką taki poważny
gość w kapeluszu i hipnotyzuje ją, kapustę, okiem. Nie wiedziałem, co czyni.
To Ty byłeś? ;-))
Ale poważnie - jak ją demaskujesz? Organoleptycznie? Kupując 5 dkg, czy
jakimś chlorkiem nadmanganianu potasu?

Namaste!

EuGeniusz Dębski



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Foundee ?
co zrobic ze slimakow??
Kielki rzodkiewkowe
Jak sie nazywaja takie drozdzowe buleczki robione na parze?
CafeZaSlipem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

świeża kolendra
Testowanie...
CAŁA PRAWDA o żarówkach energooszczędnych!
Smażone ma być!
[market] Officeshoes.pl - czarny piątek zaczyna się u nas w czwartek :)

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X