Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Malgosia Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: losos z jablkami i cebula
Date: Sat, 2 Jun 2001 12:54:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 22
Message-ID: <9fagus$4si$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa85.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 991479580 5010 213.76.36.85 (2 Jun 2001 10:59:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jun 2001 10:59:40 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.71.1712.3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.71.1712.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53334
Ukryj nagłówki
proste, a jakie pyszne!
Lososia filetujemy, dzielimy na czesci (zostawiamy skore). Obsmazamy
szybciutko na oliwce, dokladamy pokrojona w grube talarki cebule (na 1/2 kg
lososia dalam jedna duza, ale mysle, ze spokojnie moglam dac dwie), smazymy.
Obieramy dwa jablka (winne), dzielimy na osemki i tez dokladamy do smazenia.
Lososia odwracalam tylko raz przy tym smazeniu, a wszytskie czynnosci, dosc
szybko, wykonywalamtak, ze gdy posolony i nieco "popieprzony" losos sie
smazyl, pokroilam cebule, odwrocilam lososia, dodalam cebule, pokroilam
jablka, przemieszalam cebule, odwrocilam lososia, dodalam jablka, po jakichs
3 minutach dolalam troszke wody, posypalam TYMIANKIEM!!!!! (bardzo wazne,
zwlaszcza na jablka nie zalujcie tymianku) i przykrylam calosc. Potem
przygotowalam sos koperkowy (1/4 szklanki bulionu + pol szklanki siekanego
koperku gdy wrze + pol malego kartonika smietanki 9% wymieszanego z pol
lyzeczki maki ziemniaczanej, szczypta soli, pol lyzeczki cukru, kilka
rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu, do zgestnienia) Losos dusil sie 20
minut, wylozylam na talerze z mlodymi ziemniakami i brokulem z tarta bulka
podsmazona (mialam ochote na inny sos, ale zwyciezyla opcja strony
"przeciwnej") Smacznego!
Margola
|