Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: mix pizzowy i inne wskazowki
Date: Sat, 14 Sep 2002 16:27:37 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 98
Message-ID: <alvgv4$lnr$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <alvf50$rip$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1032013604 22267 194.29.137.67 (14 Sep 2002 14:26:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Sep 2002 14:26:44 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3663.0
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3663.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127897
Ukryj nagłówki
/.../
> Zawsze jakoś ten smak nie wychodzi albo blat to zakalec. Ratujcie bo
tak mi
> się chce pizzy.
> Pozdrawiam wszystkich.
> Piotrek z Krakowa!
No coz, powiadasz, ze pizza Ci sie marzy... mniam... przyznam, ze mi
tez... jak zaprosisz, to powiem gdzie mozna znalezc mnooooostwo
sprawdzonych przepisow ;-) a jak nie zaprosisz, to tez Ci powiem, bo nie
jestem zlosliwym pieskiem ogrodnika ;-)
A wiec przede wszystkim polecam archiwum grupy:
http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
A to wszystkie watki pizzowe, jakie sie pojawily na tej grupie:
http://minilien.com/?tC06ZhM1UC - adres skrocony
http://groups.google.com/groups?as_oq=pizza&ie=UTF-8
&oe=UTF-8&as_ugroup=
pl.rec.kuchnia&lr=&hl=pl - adres pelny (skleic w jedna linijke)
A teraz maly mix grupowy:
************************8
no to ja podam po-ma-lut-ku:
Boire pol kostki drozdzy, rozrabiam w misce z 4 lyzkami wody (oprocz tej
szklanki), dodalam 2 lyzki oliwy (wymieszanej u mnie z olejem, taka mam
po
prostu), dalam 2 lyzeczki cukru, 1 i 1/4 lyzeczki soli (potem jeszcze
ciut
dodalam, bo trzeba ciasto wyprobowac, ma byc smaczne, nie niedosolone i
nie
za slone). Nie daje, jak w przepisie proszku do pieczenia. po co, skoro
sa
drozdze?
Jak juz mam tki zaczyn, to dodalam reszte wody i walnelam to wszystko do
michy z 3 szklankami maki (ale stopniowo, z wolna wlewajac). Wyrobilam
ciasto reka. Ma ladnie odchodzic od dloni i od miski. Jesli mimo
wyrabiania
ci sie lepi, dodaj maki (ja dodalam) jesli jest za twarde, dodaj wody
(odrobinke).
Wyrobilam i pod sciereczka zostawilam w cieplym miejscu (na kuchence, w
ktorej wlaczony byl piekarnik, bo cos w nim akurat bylo). W przepisie
bylo,
ze 45 minut, ale mi po 30 minutach podwoilo objetosc, wiec je zdjelam.
Nie
mietosilam dalej, ale wyjelam i "rozprasowalam" (lekko!!!!!!, tylko
tyle,
zeby bylo od kranca do kranca) w ... tortownicy zwyklej (tak zwyklej, ze
strach). Zostawilam na 15 minut. Rada: jesli chcesz,zeby ci sie ladnie
rozprasowalo, nazmaruj rece oliwa (olejem) - nie lepi sie. Tortownica
byla
wysmarowana margaryyna. To jest ciasto na 2 cienkie pizze, albo jedna
gruba.
Ja zrobilam gruba, bo nie ufalam ilosci ciasta, ale ono bardzo rosnie,
mimo,
ze nie ma jajek (no, ale ma drozdze!).
po 15 minutach ulozylam, co mialam, w kolejnosci: cebula lekko
podsmazona w
czsnkiem, parowki w plasterki, oregano, bazylia, pomidorki w drobne
czastki,
pol lyzeczki chilli, ser gouda starty na duzych oczkach i na koniec
koperek.
pieklam to w nagrzanym uprzedniu piekarniku 25 min (35 to za dlugo
chyba) w
temp. 200-220 st.
Wyszlo piekne i mieciutkie, rozplywalo sie w ustach, nie bylo zadnych
twardych kantow. Nie bylo podeszwy, nie bylo surowe, nic!
Uszy do gory! Wyglada na to, ze pizza to po prostu drozdzowka inaczej.
:))
Moze robisz za twarde ciasto?
Mapet
*******************************
Cienkie ale kruche i naprawde dobre
0,5kg maki
5dag dro?d?y
0,5szkl mleka i cukier
2-3 lyzki oliwy
lyzeczka slodkiej papryki
Dalej chyba wiadomo . Papryka jest tu kluczowa...
Maciej
*************************
A do tego jeszcze ciasto Grzesia (nudnego):
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=340
************************************
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://kucharek.prv.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|