« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-22 21:40:24
Temat: Re: pasztetowaWielkie dzięki za przepisy. Na pewno wykorzystam i zdam relację jak mi
wyszło :-)
pozdrawiam goraco (przy -27 za oknem)
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-23 13:18:49
Temat: pasztetowaZostałam obdarowana sporą ilością wiejskiej pysznej pasztetówki. Czy możecie
podsunąć pomysły na jej skonsumowanie bo kanapeczek wszelkiego rodzaju
rodzina ma już dość a pasztetowej jest jeszcze dość sporo.
z góry wielkie dzięki
Jola
ps. Podobnie z kiszką. Podsmazanej na patelni juz nie chcą mimo że podaję z
róznymi surówkami i dodatkami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-23 13:30:55
Temat: Re: pasztetowawłóż do zamrazarki na jakis czas i odpocznij od kanapek
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-23 14:04:23
Temat: Re: pasztetowaUżytkownik "Jola" <j...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dr2lf4$366$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zostałam obdarowana sporą ilością wiejskiej pysznej pasztetówki. Czy
> możecie
> podsunąć pomysły na jej skonsumowanie bo kanapeczek wszelkiego rodzaju
> rodzina ma już dość a pasztetowej jest jeszcze dość sporo.
> z góry wielkie dzięki
Nadziej paszteciki / nalesniki itp.
Sprezentuj komuś.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-23 14:39:58
Temat: Re: pasztetowaJola wrote:
> Zostałam obdarowana sporą ilością wiejskiej pysznej pasztetówki. Czy możecie
> podsunąć pomysły na jej skonsumowanie bo kanapeczek wszelkiego rodzaju
> rodzina ma już dość a pasztetowej jest jeszcze dość sporo.
> z góry wielkie dzięki
Naleśniki. I do tego czerwony barszcz w filiżankach.
> ps. Podobnie z kiszką. Podsmazanej na patelni juz nie chcą mimo że podaję z
> róznymi surówkami i dodatkami.
Tez można do naleśników, albo lepiej do pierogów.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-23 15:26:56
Temat: Re: pasztetowaJola wrote:
> Zostałam obdarowana sporą ilością wiejskiej pysznej pasztetówki. Czy możecie
> podsunąć pomysły na jej skonsumowanie bo kanapeczek wszelkiego rodzaju
Spróbuj na ciepło z jajkiem.
Pasztetówkę obrać, pokroić w talarki, podgrzać na patelni, wbić w to
jaja mieszać aż się zetną. Zjadać na ciepło z pieczywem. Pasuje do tego
pomidor i ogórek kiszony
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-23 15:59:05
Temat: Re: pasztetowaJola napisał(a):
> Zostałam obdarowana sporą ilością wiejskiej pysznej pasztetówki. Czy możecie
> podsunąć pomysły na jej skonsumowanie bo kanapeczek wszelkiego rodzaju
> rodzina ma już dość a pasztetowej jest jeszcze dość sporo.
Krokiety, paszteciki :)
> ps. Podobnie z kiszką. Podsmazanej na patelni juz nie chcą mimo że podaję z
> róznymi surówkami i dodatkami.
Kiszke, czyli kaszanke? Zamrozic najlepiej.
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-23 19:53:30
Temat: Re: pasztetowaWitam,
> ps. Podobnie z kiszką. Podsmazanej na patelni juz nie chcą mimo że podaję z
> róznymi surówkami i dodatkami.
Pyszne są pieczone pierogi z farszem kaszankowym.
Przepis nie mój, pojawił się chyba w jakimś programie telewizyjnym.
Ciasto
2 szkl. mąki
1/2 szkl. śmietany
1/2 kostki margaryny
2 dkg drożdży
łyżeczka soli
Mąkę przesiekać z margaryną, drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać do
mąki, osolić, wyrobić ciasto. Nie musi leżeć w lodówce, można wałkować
od razu.
Wałkować na ok. 2 mm, wykrawać krążki na pierogi.
Farsz kaszankowy
20 dkg kaszanki
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
3 cebule pokrojone w drobną kostkę i zeszklone
4 wątróbki drobiowe posiekane i lekko obsmażone
łyżka oliwy
majeranek, sól, pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać.
Z ciasta i farszu ulepić pierogi, polakierować rozbełtanym jajkiem.
Piec do zrumienienia w gorącym piekarniku.
Można podawać na ciepło lub na zimno, ciasto najlepiej smakuje w dniu
upieczenia lub następnym.
Można też stosować inne farsze, np.:
- zgnieciony bób wymieszany z odrobiną masła, posolony i popieprzony,
- czerwona cebula wymieszana z kukurydzą z puszki,
- ser pleśniowy np. lazur (to mój ulubiony farsz, pieczony ser
znakomicie komponuje się ze smakiem ciasta).
Pozdrawiam i smacznego :)
Ania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-23 21:22:38
Temat: Re: pasztetowaJola <j...@a...pl> napisał(a):
wielkie dzięki
> Jola
> ps. Podobnie z kiszką. Podsmazanej na patelni juz nie chcą mimo że podaję z
> róznymi surówkami i dodatkami.
Polecam zapiekankę: warstwa ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plastry,
warstwa kiszonej kapusty /surowej/, kaszanka z podsmażoną cebulką. I tak w
kółko.
Ania :-)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-24 02:09:25
Temat: Re: pasztetowaCoś pysznego:
Naleśniki smarujesz farszem z:
Pasztetowej, podsmażonej cebulki drobno posiekanej i podsmażonych pieczarek
też drobno pokrojonych, oczywiścei dobrze doprawiony, raczej na pikanie.
Muszisz do pieczarek i cebuli dorzucić pasztetową i lekko ogrzać na patelni
az sie stopi, nie grzej za mocno i nie smaż. Dużo pieprzu dajesz koniecznie
:). Zawijasz w krokiety i smażysz na patelni obtoczone w bułce tartej.
Rewelacja, troche roboty jest z nimi ale bardzo smaczne. Większą ilość
zrobić bo reszte mrozisz w masz na szybko obiad lub kolacje.
--
morghul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |