Data: 2002-05-24 07:39:25
Temat: piersi z serkiem - dla Bożenki i nie tylko (p)
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa)
Pokaż wszystkie nagłówki
Uff, dziś już po egzaminie. Było nieźle, także jestem pozytywnie
nastawiona... I zgodnie z obietnicą wklepuję piersi z kury zawijane z
twarozkiem wg przepisu gazetowego (proporcje na 4 osoby):
8 pojedynczych filetów z piersi kury
40 dag twarożku
8 plastrów boczku
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
zółtko
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
Filety lekko rozbić. Czosnek rozgnieść (wycisnąć). NAtkę i szczypiorek
posiekać. Połowę twarożku utrzeć z żółtkiem, czosnkiem oraz połową ziół.
Przyprawić solą i pieprzem, rozsamrować na mięsie. Zwinąc roladki, kazdą
owinąć plastrem boczku i spiąc wykałaczką. Roladki włożyć do żaroodpornej
formy, podlać bulionem i winem, Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni (ja
piekę dłużej, bo kiedyś podalam pol surowe, wiec pol godziny najmniej).
Roladki wyjąc. Sos zachować. Resztę twarożku wymieszać z sosem z pieczenia,
dodać resztę ziół, przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego,
Pozdrawiam,
Anka P.
GG#1234892
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|