Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Slow Food; polski oscypek polski oscypek a inne?

Grupy

Szukaj w grupach

 

polski oscypek a inne?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Czarek Gmyz" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: polski oscypek a inne?
Date: Sat, 11 Jan 2003 11:47:12 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: g...@p...onet.pl@pi7.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <avosnt$gjq$1@news.onet.pl>
References: <0ac701c2b7fe$2ec36a10$338a573e@home68z1dftw81>
<avkuh2$nm7$1@news.tpi.pl> <avl18v$2505$1@news.atman.pl>
<avm62j$bto$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi7.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1042282045 17018 213.76.104.7 (11 Jan 2003 10:47:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Jan 2003 10:47:25 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141188
Ukryj nagłówki


Wszyscy tylko o oscypku, czasem jeszcze tylko o szprotkach i moskalikach. A
mnie denerwuje, ze przy negocjacjach zapomniano o calej masie innych rzeczy,
ktore stanowia o specyfice polskiej kuchni regionalnej, a tu jest cala masa
zagrozen. Wymienie tylko sol kamienna, ktora jak wiadomo w wersji, ktora
najlpiej nadaje sie kiszenia ogorkow, ma taka ilosc zanieczyszczen, ktora
przekracza normy europejskiej, drugie to zakaz handlu jelitami, ktore w
Polsce od wiekow stanowily oslonke dla kielbas i slynnej bialostockiej
kiszki ziemniaczanej. Nie ukrywajmy to wlasnie jelito rowniez w jakims
sensie stanowi o smaku swojejskiej kielbasy. Jelita mozna kupic na
Bialostoczyznie i Lubelszczyznie. zagrozny jest rowniez tak bardzo utrwalony
w polskiej liteaturze szary barszcz czyli czarna polewka, zwana czernina.
Krwi w uni nie wolno bowiem sprzedawac. Inny spcjal, popularny na slasku
czyli schab ze sliwka jest tez zagrozny. Jak wiadomo najlpiej smakuje on z
polskimi sliwakami, ktre jak wiadomo sa suszone w dymie, a to w Unii jest
zakazane. Podejrzwam tez, choc tu pewnosci nie mam, ze zagrozone moga byc
tez najbardziej polskie zupy: barszcz czerwny na naturalnym zakwasie i bialy
barszcz i zur. W Europie nikt nie slyszal o robieniu takich zup na
naturalnych kwasach, wiec pewnie nie ma na to normy a jak nie ma normy
strach myslec
Czarek
P.S. A porpos oscypka, groralska zagadka moze niezbyt smaczna: od czego
zalezy bialy lub brazowy kolor tego scepacjalu?
Od tego czy baca ser wyciska przez czyste czy brudne gacie
;o)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.01 walkie!
11.01 dawnakuchnia
13.01 Agata Solon
14.01 Waldemar Krzok
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6