Data: 2007-10-12 09:29:30
Temat: pomidorowa.
Od: maciej debski <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kremowa (dla tradycjonalistow - przecierowa) pomidorowa z imbirem,
karmelizowana skorka z limonek i szczypiorkiem.
przepis szybki, zupa przyjemnie rozgrzewa w chlodne jesienne
wieczory.
skladniki - 2 duze cebule, marchew, pietruszka, kilka ziemniakow,
puszka (lub 2) dobrych siekanych pomidorow, swiezy imbir, zabek
czosnku, szczypior, dwie limonki, bulion.
cebule (piorka), karmelizujemy na b wolnym ogniu w duzym rondlu na
oleju z dodatkiem masla dodajac w polowie drogi pokrojona marchew i
pietruszke.
po okolo 20 minutach (cebula calkiem miekka, zaczyna brazowiec)
dorzucamy pokrojony drobno imbir i czosnek, pokrojone w kostke
ziemniaki, smazymy jeszcze krotko i zalewamy goracym slabym bulionem.
po zagotowaniu dodajemy pomidory i pozwalamy sie zupie gotowac az do
miekkosci ziemniakow.
w miedzyczasie sparzamy wrzatkiem limonki i scieramy skorke na drobnej
tarce (lub robimy eleganckie wiorki specjalnym narzadem).
skorke karmelizujemy na patelni i odstawiamy na bok.
kiedy ziemniaki sa juz miekkie, miksujemy zupe, przyprawiamy (sol,
pieprz, szczypta cukru, sok z limonki zeby dodac winnosci) i dodajemy
limonkowe skorki, gotujemy jeszcze pare minut. podajemy posypana
posiekanym szczypiorem.
pozdrawiam,
mac
|