Data: 2001-09-22 15:53:32
Temat: powitanie i pomaczka
Od: "k" <d...@b...gnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam. Jakis czas temu na chacie kuchennym obiecalem, ze pojawie sie takze
na newsach co (z pewnym) opoznieniem czynie.
Co do pomaczki... do blinow oczywiscie - prosto, latwo i przyjemnie:
1 kostka smalcu
2 srednie cebulki
boczek
1-2 jajka (kurze)
patelnia (szt. 1)
kamionka
bliny na sloninie smarzone w ilosci dowolnej
ad rem:
smalec (calosc) topimy na patelni, pokrojona cebulke w smalcu owym szklimy,
po czasie jakims boczek dodajemy. Jajko (skorupke) rozbijamy i jak z
wszystkimi poprzednimi skladnikami postepujemy, czyli wrzucamy do smalcu. Po
scieciu bialka wyjmujemy jajko i przekladamy do podgrzanej w piekarniku
kamionki a nastepnie zalewamy owo ovo zawartoscia patelni. Polecam dodanie
jeszcze kwasnej smietany (jeszcze na patelni).
Bliny maczamy w pomaczce i zajadamy.
Do wszytkiego nalezy podawac mocno schlodzony 40% roztwor C2H5OH.
Wartosci kalorycznej powyzszego nie przeliczamy, bo i po co ;)
Smacznego :)
porky
|