Data: 2008-08-01 23:11:54
Temat: przepisy wódczane z zafermentowanych owoców?
Od: darek <d...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
To mój debiut na tej grupie. Debiutuję również w produkcji alkoholi.
Udało mi się dziś zebrać ok. 2,5 litra leśnych jeżyn.
Przymierzam się właśnie do zrobienia swojej pierwszej nalewki.
Mam w związku z tym pytanie.
Znalazłem dwa sposoby produkcji nalewek:
1. owoce zasypuje cukrem, po pewnym czasie gdy powstanie sok przelewa
sie go, a owoce zalewa sie alkoholem, potem oba wywary sie miesza, a
owoce zjada
2. najpierw zalewa sie owoce alkoholem, zlewa wywar, zasypuje sie owoce
cukrem, sok przelewa do alkoholu.
Który sposób jest lepszy
Ja zdecydowałem się na wariant 2. Nie wiem czy to uzasadnione, ale mam
obawy co do tego, że zasypane cukrem jeżyny źle przefermentują i zmienią
się w ocet. Czy może się ktoś podzielić swoimi doświadczeniami?
I jeszcze pyt dot. nalewek z jeżyn. Znalazłem kilka przepisów
sugerujących dodanie do owoców płatków róży. Jakie róże są najlepsze do
takich rzeczy, czy może być to każda róża?
pozdrawiam
--
Darek
|