« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-01-09 05:29:52
Temat: Re: ryż do risotto
>
> Miedzy risotto a paella ?
>
>
> Ewcia
I to ryż i to ryż :)
Jak oglądam np w TV różne warianty i jednego i drugiego to wygląda to
podobnie. Prawdziwą paellę w Hiszpani zjadłem ale na risotto we Włoszech
jakoś nie miałem czasu.
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-01-09 15:00:22
Temat: Re: ryż do risottoOn 7 Sty, 06:44, "Panslavista" <p...@p...onet.pl> wrote:
> A risotto to taka pojemna nazwa jak pizza, barszcz, czy nawet krupnik.
> Jeżeli masz dużo serków topionych - zrób sobie choć raz founde serową
> dodając pozostałe składniki.
mylisz sie, risotto to potrawa gotowana w specyficzny sposob i ze
specjalnych odmian ryzu.
mysle ze gdybys kiedys sprobowal prawdziwego risotto zrozumialbys o co
chodzi, bo to zdecydowanie nie jest "cokolwiek-z-ryzu-zapieczone-w-
piekarniku" jak sie w Polsce uwaza.
nie ma to nic wspolnego z puryzmem - po prostu risotto to risotto.
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-01-09 15:02:04
Temat: Re: ryż do risottoOn 7 Sty, 16:01, "Panslavista" <p...@p...onet.pl> wrote:
> Aby rozkleic dowolny ryż dodaje się trochę wiecej wody niż przy gotowaniu na
> sypko. Inna sprawa - żółty kolor od szafranu można zastąpić Warzywkiem.
a smak i aromat od szafranu czym sie zastepuje?
Lol..
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-01-09 15:03:16
Temat: Re: ryż do risottoOn 8 Sty, 14:41, Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> wrote:
> > Inna sprawa - żółty kolor od szafranu można zastąpić Warzywkiem.
>
> Nie pamiętam czy do risotto powinno się dodać szafranu ale na pewno daje
> się go do paelli. Swoją drogą to różnica pewnie jest głównie w nazwie.
dokladnie, bardzo dobrze zgadles, zreszta obie te potrwy niczym sie
nie roznia rowniez od golabkow i pomidorowej z ryzem...
po co przeplacac...
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2008-01-09 21:40:59
Temat: Re: ryż do risotto
Le mercredi 9 janvier 2008 ŕ 16:03:16, dans
<a...@h...go
oglegroups.com> vous écriviez :
>> Nie pamiętam czy do risotto powinno się dodać szafranu ale na pewno daje
>> się go do paelli. Swoją drogą to różnica pewnie jest głównie w nazwie.
> dokladnie, bardzo dobrze zgadles, zreszta obie te potrawy niczym sie
> nie roznia rowniez od golabkow i pomidorowej z ryzem...
> po co przeplacac...
Nic dodac, nic ujac.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2008-01-09 21:55:36
Temat: Re: ryż do risotto
Le mercredi 9 janvier 2008 ŕ 06:29:52, dans <1...@S...pwdi> vous
écriviez :
>> Miedzy risotto a paella ?
> I to ryż i to ryż
> Prawdziwą paellę w Hiszpani zjadłem ale na risotto we Włoszech
> jakoś nie miałem czasu.
Ciekawe z ta "prawdziwą paellą"...
Bo w Hiszpanii owa ma dosyc malo ryzu akurat. Za to duzo kurczaka,
muli z (prawdziwym) szafranem, merguez, owocow morza i innych
przyjemnosci. Malo kto na swiecie utozsamia paelle z "ryzem", ale
oczywiscie wszystkie zboczenia istnieja.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2008-01-10 18:24:44
Temat: Re: ryż do risottoEwa (siostra Ani) N. pisze:
> Le mercredi 9 janvier 2008 ŕ 06:29:52, dans <1...@S...pwdi> vous
écriviez :
>>> Miedzy risotto a paella ?
>> I to ryż i to ryż
>> Prawdziwą paellę w Hiszpani zjadłem ale na risotto we Włoszech
>> jakoś nie miałem czasu.
> Ciekawe z ta "prawdziwą paellą"...
>
> Bo w Hiszpanii owa ma dosyc malo ryzu akurat. Za to duzo kurczaka,
> muli z (prawdziwym) szafranem, merguez, owocow morza i innych
> przyjemnosci. Malo kto na swiecie utozsamia paelle z "ryzem", ale
> oczywiscie wszystkie zboczenia istnieja.
Powiedz to Halbańskiemu i tym co nie byli w Hiszpanii.
:-)
pozdr. Jerzy
--
A skąd ona się wzięła?
http://www.lapaella.net/paella-valenciana/receta-pae
lla-valenciana1.aspx
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2008-01-11 05:27:59
Temat: Re: ryż do risottoCzemu tu wszyscy tacy poważni :)
gdybym napisał, że kolor whysky można zastapić zaparzoną herbatą to też
byście to potraktowali poważnie ? :)))
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2008-01-11 21:36:51
Temat: Re: ryż do risottoSzymuś pisze:
> Czemu tu wszyscy tacy poważni :)
> gdybym napisał, że kolor whysky można zastapić zaparzoną herbatą to też
> byście to potraktowali poważnie ? :)))
Naparem? Z zielonej herbaty? Same bzdury piszesz.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |