Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: salatka - grecka
Date: Mon, 04 Jun 2001 19:23:29 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 63
Message-ID: <3...@s...pekao.com.pl>
NNTP-Posting-Host: adam.pbks.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 991675190 27642 195.205.33.204 (4 Jun 2001 17:19:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jun 2001 17:19:50 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Windows NT 5.0; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53581
Ukryj nagłówki
hej!
sorry , ze sie powtarzam, ale opisalem grecka salatke w watku o
ziemniakach - wiec to troche nie na miejscu ...
tu juz sam przepis bez odniesienia do ziemniorow :
.....
druga ichnia potrawa , ktora uwielbiam, to salatka - gracka oczywiscie
,
tylko, jak bylem tam pierwszy raz to jeszcze nie wiedzieli ze nazywa sie
grecka -
bo niby jak .... nazywali to po prostu salatka...
cala tajemnica jest taka (w odroznieniu od naszego wykonania) ze kawaly
warzyw sa bardzo duze
np pomidor kroimy na 5, 6 czesci i starczy (pozostale rzeczy tak samo) a
sa to:
1 pomidor
1 ogorek
1 papryka
1 cebula (szukac slodkiej - grecka mozna jesc jak jablka...)
myjemy i kroimy na duuuze kawalki
ale zanim to zrobimy nalezy przygotowac sos:
pare lyzek oleju salatkowego (dla smakoszy extra vergin)
lyzka octu winnego
duzo oregano
pieprz ziolowy (sporo) - to wersja dla leniuchow - mozna samemu
komponowac
przyprawy, ale mozna tez skonczyc na oregano i bazyli)
to wszystko mieszamy i odstawiamy , soli nie trzeba bo feta jest slona
wlewamy sos do pokrojonych warzyw , dodajemy CZARNE oliwki (niejlepiej
niedrylowane)
mieszamy - ale bez przesady zeby nie rozbabrac (NIE DODAWAC fety - to
podstawowy
blad)
taka salatke wstawiamy na jakis czas do lodowki - dobrze jej to zrobi
salatke stawiamy na stole, a na talezyku obok fete w duzych plastrach -
posypana oregano, feta powinna byc zanim trafi na stol wyjeta z
oryginalnego
opakowania i okolo dobe postac w lodowce na talezyku (w calosci)
kazdy naklada salatke na talez, na wierzch kladzie plaster fety i mozna
jesc naj lepiej z goraca bulka
to jest SUUUPER!!!
ps w czasie jedzenia mozna opowiedzic anegdotke to tym ze grecy
importuja
ponad 70 % fety z europy zachodniej - naprawde!!! ja zbaranialem jak sie
dowiedzialem...
|