Data: 2001-07-13 13:35:35
Temat: spaghetti alla carbonara
Od: "Agnes" <a...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sluchajcie, poniewaz co jakis czas pojawiaja sie pytania jak zrobic ow
makaron - podaje za Gazeta Wyborcza. Przypuszczam, ze bedzie to wreszcie
oryginalny i profesjonalny przepis :-)
Spaghetti alla carbonara
400 g makaronu spaghetti (długie grube nitki)
100 g wędzonego bekonu
4 jajka
100 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Gotujemy makaron. Kroimy bekon na drobną kostkę i smażymy na patelni, aż
będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka - bardzo ważne jest w
tym przypadku zachowanie zasad higieny; przed rozbiciem dobrze umyte jajka
polewamy dodatkowo wrzątkiem. Roztrzepujemy jajka dokładnie widelcem,
dodajemy parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Odcedzony
makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Polewamy
mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z wytopionym tłuszczem) i
dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem temperatury klusek i bekonu.
Podajemy natychmiast. Dobra carbonara zasługuje na dobre czerwone wino.
--
Agnes
http://www.koneser.pl
|