Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: szparagi z grzybami w kremie estragonowym
Lines: 42
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <cVeO4.4493$O4.97497@news.tpnet.pl>
Date: Fri, 28 Apr 2000 11:49:28 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.12.150
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 956922568 212.160.12.150 (Fri, 28 Apr 2000 13:49:28 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Apr 2000 13:49:28 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27468
Ukryj nagłówki
sobie dzis na obiadek zrobilam - bo zielone szparagi u mnie na ryneczku juz
po 1 (slownie JEDEN) zl. A potrawa ta to po prostu poemat. Kremowa
lagodnosc sosu, laczy sie z subtelnym aromatem estragonu, lekko orzechowy
smak zielonych szparagow wspolbrzmi ze zlamana ostroscia czosnku, no po
prostu raj dla obzartuchow a przy tym bezmiesnie, wiec nawet nasi
przyjaciele wegetarianie beda mogli skorzystac bez krecenia nosem o ile
dopuzczaja do diety mleko i maslo. No to do konkretow, na dwie osoby
potrzebujemy:
1lyzke masla
2 srednie zabki czosnku
1 czubata lyzeczke suszonego estragonu
pol peczka zielonych szparagow (niezbyt grubych)
20 dag pieczarek (malych)
sol
pieprz czarny
galka muszkatolowa
1 czubata lyzeczka maki
3/4 szklanki mleka 2%
makaron (najlepiej fettucine, moze byc spaghetti - generalnie zeby byl dlugi
a jeszcze lepiej tasiemkowaty) - porcja uzalezniona od indywidualnych
upodoban
Szparagi myjemy i tniemy ukosnie na 3-4 cm kawalki. Pieczarki obieramy ze
skorki i kroimy w plasterki. W rondelku rozgrzewamy maslo dodajemy pokrojony
w plasterki czosnek i estragon, mieszamy, zeby sie dobrze rozprowadzily z
tluszczem. Dorzucamy szparagi i pieczarki, posypujemy szczypta soli i
smazymy na srednim ogniu stale mieszajac przez ok. 10 min. Gdy szpargi beda
juz miekkie posypujemy wszystko maka i mieszamy dokladnie aby ja
rozprowadzic. Nastepnie zmniejszamy ogien, dolewamy mleko i szczypte galki i
mieszamy dokladnie, doprowadzamy do zawrzenia i znow zmniejszamy ogien -
pozwalamy sosikowi powolutku "pyrtolic sie" przez ok. 5 min. az do
zgestnienia.
Jednoczesnie gotujemy makaron al dente, odcedzamy i dzielimy na porcje.
Kazda porcje makaronu polewamy warzywami ze sosem, posypujemy szczypta
pieprzu, odrobina parmezanu i odrobina startej swiezo skorki z cytryny.
Mniam
Herbatka
****************************************************
*****************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
|