Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: tagiatelle ze szpinakiem i pomidorami [p]
Date: Fri, 18 Jun 2004 15:06:20 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 30
Message-ID: <4...@s...TO_WYTNIJ.pl>
NNTP-Posting-Host: cmr13.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087563922 28636 83.31.145.13 (18 Jun 2004 13:05:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Jun 2004 13:05:22 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205212
Ukryj nagłówki
tagiatelle ze szpinakiem i pomidorami
mycie szpinaku jest troche upierdliwe, ale i tak dosc szybko sie robi.
ostatnio moj wojtek za tym szaleje (no, ja tez - ale on to wogole
codzieniie moglby to jesc), wiec robie dosc czesto :)
tagiatelle mozna zastapic innym, duzym makaronem. np.penne.
nastawiamy makaron. w tym czasie szpinak (0,7 kg) myjemy (nalewam do
zakorkowanego zlewu wode i plucze - tak jest dokladniej i wygodniej niz
plukanie pod bierzaca woda), jesli liscie sa spore to rwiemy na pol. ja nie
odrzucam ogonkow - bo i po co.
na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy starta galke muszkatalowa (lyzeczka),
pieprz ziolowy (pol lyzeczki) i ew. troche czarnego pieprzu lub imbiru.
chwile trzymamy na ogniu, zeby wydobyc z nich aromat.
wrzucamy partiami szpinak, mieszamy, jak poprzednia partia sie "skurczy",
to dorzucamy nowa. solimy do smaku, dusimy chwile - ale nie za dlugo, zeby
nie zrobila sie pacia.
na talerze nakladamy makaron, na to szpinak, na to pomidory pokrojone w
niezbyt male kawalki, np. w osemki. odrobine solimy, ew. posypujemy
pieprzem. voila!
smacznego! :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl
|