Data: 2004-08-31 11:51:13
Temat: tort miętowy
Od: "agatka" <A...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Muszę się podzielić doświadczeniem. Postanowiłam po wyczerpaniu wszystkich
owocowych, kaowych i czekoladowych tortów zrobić miętowy. Kupiłam 2
opakowania extra mocnych miętusków i próbowałam stopić w garnku. Niełatwo
było - w końcu dolałam wody i rozpuściłam niebieskie glutki tak że wyszedł
całkiem przyjemny i bardzo mentolujący syrop. Wsypałam na oko żelatyny i
mieszając studziłam. Połączyłam w mikserze z bitą śmietaną z pudrem i
wylałam na biszkopt. Przykryłam jeszcze warstewką czekolady. Biszkopt
wcześniej nasączyłam herbatką miętową z rumem i to nie był dobry koncept bo
rum zamącił trochę smak. Wyszło dobre tylko 1) nie precycyzjnie miętowe
(brat powiedzaił że pistacjowe!-porażka) 2) trochę za lekkie w konsystencji
żeby się bardzo schłodziło (myślę że trzeba dodać jakiegoś serka homo).
Mam zamiar usprawniać miętowy torcik więc proszę o pomysły jak
zintensyfikować smak.
pozdr
gagatka
|