Data: 2001-12-13 11:18:22
Temat: tort rafaello - pytanie
Od: "Agnes" <v...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ostatnio Ania przytaczala przepis na torcik pod nazwa Rafaello. Zrobilam go na probe
generalna przed moimi osobistymi urodzinami i wyszedl calkiem calkiem, ale mam
pytanie
nastepujace: czy kiedy miesza sie pokruszona gorna warstwe biszkoptu z piana z bialek
i
masa czekoladowa, to czy nalezy to rozbic na gladka mase mikserem czy tylko polaczyc
zachowujac konsystencje "grudkowata"? Ja tylko wymieszalam, bo balam sie, ze jesli
zmiksuje to piana sie w ten sposob zepsuje. Jak to robilas Aniu, a przede wszsytkim
nieznany autorze przepisu?
TORT RAFAELLO
Biszkopt gotowy ze sklepu lub upieczony wlasnorecznie
1 litr smietany 30%
25 dkg bialej czekolady
Smietanfix (lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe
Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc.
Czekolade rozpuscic i dodac 20 ml smietany.
Reszte smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
pokruszony
biszkopt.
Mase wylac na druga czesc biszkoptu, posypac wiórkami kokosowymi i wstawic do
lodówki.
--
Agnes
http://www.koneser.pl
|