Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące

Grupy

Szukaj w grupach

 

wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.nask.pl!news.us.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsga
te.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wcale nie OT / długie, ważne i niepokojące
Date: 23 May 2002 09:36:13 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 133
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1022139373 9567 192.168.240.245 (23 May 2002 07:36:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 May 2002 07:36:13 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.179.0.13, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109378
Ukryj nagłówki

Witam,

Ostatnio zupełnie brak mi czasu, ze dwa tygodnie już nie zaglądałam do grupy ;o(
Wpadł mi w ręce artykuł, długi i zastraszający.., muszę się nim podzielić..,
oto on:

&#8222;Przeczytaj, zanim ugotujesz posiłek
Niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych i przyrządzanie potraw w
nieodpowiedni sposób może nam zaszkodzić
Zacznę od opisu przypadku, o którym przeczytałam w książce znanej monachijskiej
dietetyczki Barbary Temelie - "Odżywianie według pięciu przemian" (w Niemczech
miała ponad 20 wydań, w Polsce ukazała się nakładem gdańskiego
wydawnictwa "Czerwony Słoń").
Pewnego dnia zjawiła się u Barbary Temelie matka z czteroletnią córeczką,
cierpiącą na powtarzające się przeziębienia i dolegliwości trawienne (wzdęcia,
bóle brzucha). Dziecko było blade, miało podkrążone oczy i stale czuło się
zmęczone. Dziewczynka od urodzenia chowała się znacznie gorzej niż troje
starszego rodzeństwa.
Pokarm z "mikrofali"
Okazało się, że przyczyną złego stanu zdrowia dziecka był wpływ kuchenki
mikrofalowej. Urządzenie zostało kupione z okazji urodzin dziewczynki. Miało
ułatwić życie matce czwórki dzieci. W okresie karmienia piersią kobieta np.
odciągała i zamrażała własne mleko, by w czasie jej nieobecności mąż mógł je
odgrzać w kuchence mikrofalowej i podać dziecku. Zresztą cała rodzina
korzystała często z potraw przygotowanych na zapas i odgrzewanych w nowej
kuchence.
Barbara Temelie nie miała wątpliwości - to właśnie posiłki przyrządzane w
mikrofalówce szkodziły tym, dotąd zdrowym, ludziom. Okazało się bowiem, że po
pewnym czasie także matka czworga dzieci zaczęła uskarżać się na kłopoty z
trawieniem. Kiedy kuchenka powędrowała do piwnicy, stan zdrowia dziewczynki
poprawił się. Jednak autorka książki nie kryje wątpliwości co do tego, czy
kiedykolwiek najmłodsza pociecha w tej rodzinie osiągnie stan zdrowia starszego
rodzeństwa, karmionego u progu życia znacznie rozsądniej. Bo wobec tej
dziewczynki matka grzeszyła podwójnie - podawała jej pożywienie najpierw
zamrażane, a potem odgrzewane w kuchence mikrofalowej.
"Moje wyjaśnienie dotyczące złej strawności mrożonek jest następujące: - pisze
autorka "Odżywiania według pięciu przemian" - podczas powolnego zamrażania
struktury cząsteczkowe oraz ścianki komórek ulegają zniszczeniu, przez co ginie
część zawartego w pokarmie czi (w medycynie chińskiej określa się tym pojęciem
energię życiową - przyp. N.G.). Nie może więc ono zostać wykorzystane w
procesie trawienia. Młodzi ludzie, mający jeszcze wiele przedurodzeniowego czi,
z reguły nie cierpią tak bardzo od bezpośrednich skutków jedzenia mrożonek.
Natomiast osoby starsze odczuwają wyraźne osłabienie śledziony - w formie
uczucia przepełnienia i wzdęć - wywoływane źle przyswajalnym pożywieniem.
Szczególnie mrożone mięso powoduje dolegliwości i długotrwałe osłabienie czi
śledziony: na skutek utrudnionego trawienia zalega znacznie dłużej w jelitach,
co prowadzi do rozwoju bakterii gnilnych i w konsekwencji do zakwaszenia i
powstawania toksycznych złogów. Z punktu widzenia medycyny chińskiej proces ten
jest przyczyną powstawania wilgotnego gorąca, objawiającego się cuchnącymi
wzdęciami i wypróżnieniami. U osób w młodym wieku wilgotne gorąco przyjmuje
często formę trądziku. Mrożona pizza, słodycze - przede wszystkim czekolada i
cola - tłuste, przemysłowo produkowane potrawy, takie jak frytki, kiełbasa
wieprzowa i ser, są przyczynami tych dolegliwości".
Frykasy drugiej świeżości
Niestety przemysł spożywczy coraz częściej raczy nas produktami, które można
określić mianem ukrytych mrożonek. Przez wiele lat (w niektórych firmach dzieje
się tak do dziś) prowadzono wysoce szkodliwą dla zdrowia produkcję tzw. masła
łatwo smarującego się. Produkowano je ze świeżej śmietany z dodatkiem śmietany
mrożonej - z poprzedniego sezonu. Nagminnie zamraża się, a potem odmraża w
kuchenkach mikrofalowych wiele łatwo psujących się artykułów spożywczych, co
wynika z traktowania tego procesu jak idealnego sposobu przeciwdziałania psuciu
się żywności. Tak "obrabiane" jest m.in. mięso do produkcji wędlin. Kupujemy je
w przekonaniu, że są świeże.
Autorzy artykułu na temat szkodliwości kuchenek mikrofalowych, zamieszczonego
w "The Journal of Natural Science", piszą:
"Pojedynczy posiłek przygotowany w kuchence mikrofalowej z pewnością nas nie
zabije, ale na dłuższą metę tak zmienione jedzenie wywołuje wiele zakłóceń w
organizmie, tak że zaczyna się on buntować. Pewnego dnia świat obudzi się ze
świadomością, że mikrofalówki są jeszcze istotniejszą przyczyną nowotworów, niż
papierosy. Jedzenie z kuchenki mikrofalowej to powolna śmierć".
Ale okazuje się, że niebezpieczne może być też stosowanie zwykłych kuchenek
elektrycznych. Chińczycy przywiązują wielką wagę do stosowania naturalnego
ognia przy przyrządzaniu posiłków. Twierdzą, że jego energia przechodzi do
pożywienia i dodaje mu mocy. Czy powinniśmy śmiać się z ich naiwności?
Sprawdzone sposoby
- Bynajmniej - odpowiada znana śląska dietetyczka, dr biologii Grażyna Pająk. -
Każda żywa komórka, aby funkcjonować prawidłowo, musi mieć odpowiednie pole
elektromagnetyczne. Pole elektromagnetyczne silniejsze od naturalnego zaburza
procesy biochemiczne w organizmie. Np. woda pod wpływem silnej fali
elektromagnetycznej staje się martwa. Dowiodło tego proste doświadczenie -
ziarna pszenicy podlewano wodą z kranu, z rzeki i wodą poddaną działaniu
kuchenki mikrofalowej. Ziarna nawilżone wodą z "mikrofali" nie zakiełkowały! A
przecież nasze kuchnie zamieniają się powoli w bomby z opóźnionym zapłonem.
Lodówki, zamrażarki, elektryczne kuchenki, zmywarki, opiekacze, czajniki,
sokowirówki itd. sprzęty są nafaszerowane elektroniką, stając się źródłem fal
szkodliwych dla zdrowia. Czy ktoś przebywający przez parę godzin w takim smogu
elektromagnetycznym może być zdrowy? Bardzo wątpię.
Dr Grażyna Pająk przyznaje oczywiście, że walka z postępem byłaby nonsensem.
Zaleca jednak m.in. powrót do stosowania tradycyjnych (najlepiej -
emaliowanych, także w środku!) czajników na wodę zagotowywaną na kuchence
gazowej. Jeśli ktoś używa nowoczesnych metalowych naczyń i szybkowarów,
powinien przynajmniej unikać przyrządzania w nich potraw kwaśnych i nigdy nie
przechowywać w nich potraw już przyrządzonych. Natomiast naczynia aluminiowe
lub aluminiowane w środku w ogóle nie powinny być używane. Wiadomo bowiem, że
obecność glinu w produktach spożywczych sprzyja wystąpieniu choroby Alzheimera.
Stosujmy więc ostrożnie folię aluminiową do przechowywania potraw, zastępując
ją papierem pergaminowym. Do przechowywania artykułów spożywczych w lodówce
najlepsze są naczynia szklane.
Trujący plastik
W fachowej literaturze medycznej nie ma doniesień na temat szkodliwości
oddziaływania na zdrowie naczyń żaroodpornych, pojawiły się natomiast
ostrzeżenia przed naczyniami kamionkowymi i porcelanowymi malowanymi w środku,
gdyż nie wszystkie barwniki są bezpieczne.
Kontrowersje zaczyna budzić także stosowanie plastikowych torebek i innych
opakowań z tworzyw sztucznych.
- Poznańscy onkolodzy odkryli, że przyczyną raka piersi u kobiet może być m.in.
nadmiar przedmiotów z tworzyw sztucznych w naszym codziennym życiu - ostrzega
dr Grażyna Pająk. - Ograniczmy więc ich ilość, przede wszystkim w kuchni. Nie
nadają się do przechowywania warzyw (monomery, czyli "cegiełki" polimerów,
przenikają z folii do owiniętej w nią sałaty, kapusty, brokułów itd.) ani
potraw zawierających tłuszcze, które potrafią rozpuścić nawet najlepszy
plastik. Dlatego olej powinien być przechowywany tylko w butelkach z ciemnego
szkła. W niektórych krajach wracają do użytku szklane butelki na wodę mineralną.
Ostrzegam też przed kupowaniem - wygodnej w gotowaniu - kaszy w torebkach. Taka
kasza wpływa znacznie mniej korzystnie na organizm niż przyrządzana
tradycyjnie, tzn. gotowana krótko - do wchłonięcia całej wody, a następnie
włożona pod koc lub poduszkę. Dodam, że także naczynia jednorazowe z tworzyw
sztucznych powinny być używane sporadycznie, gdyż zawierają kadm.

Przemysł spożywczy coraz częściej raczy nas produktami, które można określić
mianem ukrytych mrożonek. Nagminnie zamraża się, a potem odmraża w kuchenkach
mikrofalowych wiele łatwo psujących się artykułów spożywczych


Opakowania z tworzyw sztucznych nie nadają się do przechowywania warzyw i
potraw zawierających tłuszcze, które potrafią rozpuścić plastik.&#8221;

Pozdrawiam.., jeść się odechciewa ;o)
Kamila K./stonsik, pewnie nieźle już zmutowana...


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.05 Basia
23.05 Agata Solon
23.05 Waldemar Krzok
23.05 Asia
23.05 ania
23.05 s...@p...onet.pl
23.05 Waldemar Krzok
23.05 Agata Solon
23.05 Agata Solon
23.05 Magdunia
23.05 Waldemar Krzok
23.05 Magdunia
23.05 Mikie
23.05 g...@p...onet.pl
23.05 g...@p...onet.pl
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"