« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-14 07:18:33
Temat: wędzenie kurczaka, mięsaz wędzeniem ryb jakoś mi wyszło , ale czy ktoś z grupowiczów podał by przepis
jak przygotować kurczaka do wędzenia, czy tro tez ma być solanka, alby do
karkóweczki, jak to przygotować. W internecie nic konkretnego nie mozna znaleść
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-14 10:14:57
Temat: Re: wędzenie kurczaka, mięsa> z wędzeniem ryb jakoś mi wyszło , ale czy ktoś z grupowiczów podał by
przepis
> jak przygotować kurczaka do wędzenia, czy tro tez ma być solanka, alby do
> karkóweczki, jak to przygotować. W internecie nic konkretnego nie mozna
znaleść
****************************************************
*************
Do kurczaka zdecydowanie solanka, przed samym wędzeniem trzeba kuraka
wytrzeć. Karkówk przed wędzeniem marynuje w zalewie z saletry.
Pozdrawiam fagot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-14 13:09:24
Temat: Re: wędzenie kurczaka, mięsaWitam.
Użytkownik "fagot" <P...@a...waw.pl> napisał w wiadomości
news:cajtqv$2hlu$1@mamut.aster.pl...
> Do kurczaka zdecydowanie solanka, przed samym wędzeniem trzeba kuraka
> wytrzeć.
Wiesz że bije, tylko nie wiesz w którym kościele:))
Nic nie trzeba wycierać. Można nawet nastrzyknąć solanką, żeby był bardziej
soczysty.
>Karkówk przed wędzeniem marynuje w zalewie z saletry.
Każde mięso należy zapeklować. Minimum 3-4 dni przed wędzeniem. 200-220 g
peklosoli na 10 kg mięsa. Peklować można zarórwno na sucho, jak i na
"mokro". Przed wędzeniem także dobrze jest nastrzyknąć. Jeżeli nie masz
peklosoli to mieszanka soli z saletrą (na opakowaniu powinna być informacja
o proporcjach).
Z ryb wędziłem tylko łososia i peklowałem go 2 dni na sucho.
Miłego wędzenia.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał - z pozwoleniem na budowę nowej wędzarni :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-14 15:33:52
Temat: Re: wędzenie kurczaka, mięsasławek <s...@g...pl> napisał(a):
> z wędzeniem ryb jakoś mi wyszło , ale czy ktoś z grupowiczów podał by
przepis
> jak przygotować kurczaka do wędzenia, czy tro tez ma być solanka, alby do
> karkóweczki, jak to przygotować. W internecie nic konkretnego nie mozna
znaleść
>
Osobiscie nie przepadama za kurczakami moczonymi w solance ale mozna tez
wedzic np. tak.
4 lyzki octu z jablek
2 lyzki oleju warzywnego
4 zabki czosnku przpuszczonego przez praske
lyzka soli
lyzeczka czarnego piperzu
lyzeczka cukru (brazowy jest OK)
Kurcze porzadnie umyc, wysuszyc i natrzec tym roztworem na zewnatrz i w
srodku. Wstawic do lodowki na 2-3 godziny.
Duza cebule drobno posiekac i zmieszac z puszka piwa.
Wedzarnie rozgrzac, gdy jest gotowa postawic duza blaszanke napelniona piwem
z cebula bezposrednio pod kurczakiem. Wedzic ok. 4 godzin w dobrze
zamknietej wedzarni (czym mniejszej - tym lepiej) az skora bedzie ciemna,
mieso rozowe a z naklutego gleboko kurczaka wyplynie bezbarwny sos. Dolewac
piwa do blaszanki gdy wyparuje. Z praktyki wiem ze wychodzi 6 puszek piwa -
3-4 dla gotujacego i dwie-trzy do kurczakow :-)
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |